Ivoorkust krijgt vergoeding

Het Nederlandse bedrijf Trafigura gaat een schadevergoeding van 152 miljoen euro betalen aan Ivoorkust. Het bedrijf en de regering van het Afrikaanse land tekenden daartoe gisteren een akkoord, in aanwezigheid van president Laurent Gbagbo van Ivoorkust.

Trafigura wordt ervan beschuldigd dat het met de olietanker Probo Koala giftig materiaal naar Ivoorkust vervoerde. Daar werd het illegaal gedumpt. Tienduizenden mensen kregen gezondheidsklachten, tien Ivorianen stierven.

Het overgrote gedeelte van het bedrag zal worden besteed aan schoonmaakkosten en schadevergoedingen. Een klein deel zal worden gebruikt om een fabriek voor de verwerking van huisvuil op te zetten in Abidjan.

Britse advocaten bereiden onderwijl een rechtszaak voor tegen het Trafigura. De Britten zijn in Ivoorkust om bewijs te verzamelen en zo’n 1.000 slachtoffers te ontmoeten. De zaak moet in 2008 voorkomen. (NRC)