Internet Voorkeur

Burgers bekijken Stasi-dossiers.
Burgers bekijken Stasi-dossiers.

Stasi. De Duitse film Das Leben der Anderen heeft de Oscar voor de beste buitenlandse film gekregen. In de film moet Stasi-officier Gerd Wiesler de toneelschrijver Georg Dreyman en zijn vriendenkring bespioneren. Op de website van de overheidinstantie die de Stasi-archieven beheert, de Bundesbeauftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik (BStU), is een brochure met de titel Entscheidungen gegen das Schweigen te lezen, met interviews van Duitsers die hun eigen Stasi-dossier hebben ingezien. Het Stasi-verleden is nog zeer levend in Duitsland. De BStU, die ook wel de Gauck-Behörde wordt genoemd, naar de initiatiefnemer en eerste directeur Joachim Gauck, ontving in 2006 96.000 aanvragen van mensen die wilden weten of de Stasi een dossier over hen had. In de 43 pagina’s tellende brochure, die als pdf-bestand te downloaden is, vertelt auteur en regisseur Freya Klier hoeveel walging ze voelde toen ze in haar dossier las dat ze door tachtig spionnen in de gaten werd gehouden. Tachtig mensen vond de Stasi niet genoeg, vertelt Klier, die wekenlang in het oude Stasi-gebouw aan de Behrenstrasse in Berlijn doorbracht om haar dossier te lezen. Voor haar dochter werden zogeheten ‘jeugdspionnen’ ingezet.

Zie verder:www.bstu.bund.de