‘Ik werd gevraagd’

Françoise Voskuil Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Bunnik, 13- 02-2007 Francoise Voskuil, vanuit bedrijfsleven naar basis onderwijs. Foto: Evelyne Jacq
Françoise Voskuil Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Bunnik, 13- 02-2007 Francoise Voskuil, vanuit bedrijfsleven naar basis onderwijs. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Waarom heb je deze stap gezet?

„Jonge kinderen kijken vol verwondering naar de wereld. Het is een voorrecht om als leerkracht elke dag door hun ogen mee te mogen kijken. Achteraf denk ik dat ik de stap al eerder had moeten zetten. Ik hoef nooit meer bij een bank werken, ben moe van alleen maar geld verdienen. Ik heb dat toen met plezier gedaan, maar als je kinderen krijgt begin je je af te vragen of er niet wat meer is dan commercie, iets met maatschappelijke relevantie.

„Ik heb drie kinderen, de jongste is zeven, de oudste dertien. Ik heb een tijdlang parttime gewerkt, maar ben vijf jaar geleden gestopt met werken. Mijn man werkte door, ook bij een bank. Ik was altijd al actief binnen de school, ouderraad, leesmoeder, noem maar op. Als er soms een leraar ziek was, nam ik zolang even de klas over. Dat is beter dan al die kinderen naar huis te sturen. Ik heb lesgeven altijd al leuk gevonden, bij de bank gaf ik onder andere cursussen over verzekeringen. Toen ik weer zin kreeg om te werken vroeg de directeur of ik niet de PABO in deeltijd wilde doen.’’

En toen stond je meteen voor de klas?

„Vanwege het lerarentekort mag je al lesgeven voordat je afgestudeerd bent. Maar ik moest begin dit schooljaar nog wel solliciteren. Ik werd aangenomen. Nu ben ik bijna klaar met mijn opleiding. Ik werk drie dagen per week en de PABO is een avond per week. Eerst dacht ik: dat doe ik wel even. Maar dat valt toch best tegen. Omdat alles nieuw is gaat er veel meer tijd in zitten.’’

Hoe verschilt de bedrijfscultuur tussen de bank en de school?

„Het basisonderwijs is veel informeler. Als we het in banktermen beschrijven zijn de ouders mijn klanten, want zij nemen een dienst af, namelijk onderwijs voor hun kinderen. Het verschil is dat de organisatie hier zo plat is dat ik met ouders en collega’s direct beslissingen kan nemen, zonder dat ik dat eerst nog met drie andere managers hoef te overleggen. Anderzijds gaat de besluitvorming in het basisonderwijs af en toe wel weer erg onzakelijk. Soms ben ik het beu en wil ik snelle beslissingen zien. Dat assertieve zit in mijn karakter.’’

Hoe lang duurt het voor je directeur bent van de school?

„Haha. Dat ambieer ik nu natuurlijk niet, want ik ben dit gaan doen omdat ik graag lesgeef en met kinderen werk. Maar zeg nooit nooit.’’

Leendert van der Valk

Dit is de laatste aflevering van deze rubriek.

    • Leendert van der Valk