Ideale CDA-vrouw

Marja van Bijsterveldt Foto Dirk Hol WFA03:MARJA VAN BIJSTERVELDT STAATSSECRETARIS:DEN HAAG;14FEB2007- ***ARCHIEFFFOTO 09JUN2005***- Marja van Bijsterveldt, voorzitter van het CDA, wordt samen met Sharon Dijksma (PvdA) staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet Balkenende IV. WFA/wc/str. Dirk Hol WFA
Marja van Bijsterveldt Foto Dirk Hol WFA03:MARJA VAN BIJSTERVELDT STAATSSECRETARIS:DEN HAAG;14FEB2007- ***ARCHIEFFFOTO 09JUN2005***- Marja van Bijsterveldt, voorzitter van het CDA, wordt samen met Sharon Dijksma (PvdA) staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet Balkenende IV. WFA/wc/str. Dirk Hol WFA WFA

Ze is de ideale CDA-vrouw: Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, de nieuwe staatssecretaris van Onderwijs. Van Bijsterveldt (Rotterdam, 1961) is actief in de protestantse kerk en voormalig wethouder en burgemeester in het Westland. Sinds 2002 is ze voorzitter van het CDA. De werkende moeder van twee zonen is opgeleid als verpleegkundige. Ze begon haar politieke carrière bij de CDA-Jongeren.

Als partijvoorzitter deed ze de afgelopen vijf jaar van zich spreken met uitspraken over de rol van vrouwen: „Niet het hele leven is in ‘werk, werk, werk’ uit te drukken. Laat vrouwen zelf kiezen tussen werk of zorg voor de kinderen.” Ook zocht ze toenadering tot de moslimgemeenschap in Nederland: ze pleitte voor een ontmoeting van culturen en compassie. Religie is volgens haar essentieel onderdeel van de integratie. Ze heeft bepleit dat islamitische scholen zich ook met burgerschap bezig houden.

Anderhalf jaar geleden haalde Van Bijsterveldt zich de woede van de werkgeversorganisatie VNO NCW op de hals met kritiek op de hoogte van de beloningen van het management van de energiebedrijven. De CDA-voorzitter riep gemeenten en provincies, de aandeelhouders van de energiebedrijven, op om zich uit te spreken tegen de hoge salarissen en bonussen van het management.