Hiddink voelt zich in de val gelokt

Guus Hiddink heeft graag de touwtjes in handen. Sinds oktober 2005 is de voetbaltrainer echter verdachte in een zaak waarin anderen de regie voeren. De voorbije weken moest de oud-trainer van PSV vanuit het beklaagdenbankje zwijgzaam toekijken hoe de rechtbank in Den Bosch zijn zaak behandelde. Hiddink zou de Nederlandse fiscus voor een bedrag van 1,4 miljoen euro hebben opgelicht. Volgens het Openbaar Ministerie woonde hij in 2002 en 2003 niet in het Belgische plaatsje Achel, maar in Nederland.

Hiddink mocht gisteren als laatste het woord voeren voordat de rechter J. Bik uitspraak zal doen. De coach trilde. „Maar dat is niet uit angst. Meer uit boosheid en opwinding”, stelde de huidige bondscoach van Rusland. Hiddink wond zich op over de manier waarop het onderzoek van de FIOD is verlopen. Hij zou volgens zijn advocaten in de val zijn gelokt. „Als je zoiets hoort, kun je je dat toch niet voorstellen? Zo cynisch zijn we toch niet geworden in Nederland?”

Hiddink had zoals zo vaak sinds de inval van de FIOD moeite zijn emoties onder controle te houden. „Dat is ook niet raar”, zei hij na afloop van de zitting tegen het persbureau ANP. „Het is toch een spanning die je opbouwt vanaf het moment dat er een inval in mijn huis is gedaan en in het hele traject daarna. Als je niets te verbergen hebt, is zo’n inval vrij bruusk. Ik vind het ook pijnlijk dat deze zaak in het strafrecht terecht is gekomen. Als, en ik zeg met nadruk áls, er al een discussie is over mijn aangifte, dan moet je daarover in gesprek met experts. Dat hoort niet thuis in de rechtbank.”

Hiddink verweerde zich in de rechtbank ook tegen de woorden van officier van justitie C. Loos die stelde dat de trainer van zijn voetstuk was gevallen. „Als de officier vindt dat ik van een voetstuk ben gevallen, heeft hij mij er zelf opgeplaatst.” Volgens Hiddink zou de officier slecht voorbereid aan de rechtszaak zijn begonnen. Er zouden te laat experts bij betrokken zijn. „Om het terug te brengen naar het voetbal: als ik slecht voorbereid aan een wedstrijd tegen AC Milan begin, kan ik coach Ancelotti ook niet vragen om een time-out. Dan moet je verliezen. Met boter en suiker. En terecht.”

Op 27 februari bepaalt de rechter wie de winnaars en de verliezers in ‘de zaak Hiddink’ zijn.