Het duo Spuiten & Slikken bestond niet

Altijd leuk, om je jeugdheld terug te zien in een programma over seks en drugs. Ik veerde op toen ik, laat op de avond, Maxim Hartman aan tafel zag bij Spuiten en Slikken. Maxim Hartman maakte in mijn jeugd, toen ik het op zondagochtend nog kon opbrengen om voor dag en dauw op te staan en urenlang naar verantwoorde kindertelevisie te kijken, het programma Rembo & Rembo.

Ik had in die tijd vier favoriete kinderprogramma’s: Theo en Thea, Q en Q, Nonni en Manni en Rembo & Rembo. (Het duo Spuiten & Slikken bestond niet, anders was ik daar vast ook fan van geweest.) Van Rembo en Rembo hield ik omdat ze melig en vies waren. Kinderen die ze te melig en vies vonden, vond ik stom.

Maxim Hartman mocht nu vertellen welke drugs hij allemaal uitgeprobeerd had. Maar in tegenstelling tot het opschepperige geleuter van menig soapsterretje in Spuiten en Slikken – „Ja, en toen deden we lsd, en dat was heel vet, en heel grillig, en toen gingen die bomen dansen, en dat was ook vet” – meldde Hartman op opgeruimde toon dat hij niet van drugs gediend was. „Omdat mijn vader een drugsverslaafde is.”

O. Hier konden zelfs Sophie Hilbrand en Wipneusje Wesselink geen vrolijke draai aan geven.

De vader van Maxim Hartman was al vroeg uit zijn leven verdwenen om zich geheel te wijden aan het gebruik van harddrugs. Hartman had zijn vader al jaren niet gezien, maar verweet hem niets. Ik had medelijden met mijn jeugdheld, dat hij dit schrijnende verhaal zo quasi-nonchalant moest vertellen, tussen een item over reuzeschaamlippen en een diepte-interview met de scharrel van Lange Frans door. Maar ik was ook trots op mijn jeugdheld. Dat hij dat allemaal had overleefd, en toch nog zo’n intens melig programma had weten te maken.

Hartman gaf trouwens tussen neus en lippen door de beste tip ooit voor ouders die hun kinderen van de drugs willen afhouden. Hij heeft nu zelf zoons die op de middelbare school zitten, en had op een dag aan ze gevraagd: „Zeg, wanneer gaan jullie nou drugs gebruiken?” Want ze gedroegen zich zo voorbeeldig. Een van zijn zoons had daarna gezworen nooit drugs te gebruiken of te drinken.

    • Aaf Brandt Corstius