‘Heb jij van Dubbel-D Zara?’

De Viva-rubriek ‘Any Body’ bestaat al ruim vijftien jaar. Tijd voor fotografe Elisabeth van Dorp om een Any Body-kwartet samen te stellen.

„Mag ik van jou van de Dikke buiken Karine?”

„Bedoel je de vrouw die had willen weten dat er er speciale zwangerschapspiercings zijn?

„Ja, die.”

„Nee, die heb ik niet.”

„Pestkop!”

„Haha. Maar heb jij van Dubbel-D Zara, de vrouw met het alcoholbuikje?”

Kwartetten, altijd leuk. Zeker met het Any Body-kwartet van het weekblad Viva. Negen sets van vier speelkaarten met blote lichamen van vrouwen en mannen. Variërend van dikke vrouwen (de categorie ‘XL’) tot mannen met hun armen in de zij (‘Kijk hem’). Bij elke foto staat een citaat van de geportretteerde. ‘Ik probeer uit de buurt van koekjes te blijven’, zegt Annika, een vrouw met stevige bovenbenen. En Simone – volslank, grote borsten – moppert: ‘Mijn ontevredenheid, daar kan geen chirurg tegenop.’

Het Any Body-kwartet is spin-off van de gelijknamige rubriek in Viva waarvoor fotografe Elisabeth van Dorp al ruim vijftien jaar lang blote mensen portretteert. Altijd zonder hoofd, tegen een neutrale achtergrond en met een kort vraaggesprek waarin de geportretteerde over zijn lichaam vertelt.

In november vierde Viva het 15-jarig bestaan van de rubriek met een gratis boekje. Nu is er het kwartet en in de toekomst hoopt Van Dorp van haar bijna duizend blootfoto’s nog eens een groot boek te maken. „Dat zou een mooi naslagwerk kunnen worden. In anorexiaklinieken gebruiken ze mijn foto’s al om patiënten te helpen met hun eetproblemen.”

Is de naakte Nederlander de afgelopen 15 jaar veranderd?

„Ja, bloot zijn er ook modes. Ik herinner me nog hoe ik opkeek van het eerste model met een volledig geschoren schaamstreek. Tegenwoordig is het bijna omgekeerd en ben ik verbaasd als er weer eens iemand met een grote bos haar voor mijn lens verschijnt. ‘Dat is wel heel erg ongekamd’, denk ik dan. Ook het aantal tatoeages is enorm toegenomen. In mijn studio komen bijna geen onbeschreven lichamen meer.”

Waarom is Any Body zo’n succes?

„Omdat deze rubriek niet over seks gaat, maar over trots. Het gaat om vrouwen en mannen die zichzelf accepteren zoals ze zijn. Ze vinden zichzelf te dik of te dun, ze hebben putjesbillen, een ziekte overwonnen, nog maar één borst, of een stoma. Door te poseren, zeggen ze dat ze zichzelf accepteren. Laatst kwam hier een heel dik meisje. Die zat opvallend goed in haar vel. ‘Ik ben een lekker stuk’, zei ze. Dat zal voor veel lezers geruststellend zijn. Als je Any Body bekijkt, kun je denken: zie je wel, met mij valt het ook wel mee.”

Wat is na al die jaren voor u nog de uitdaging?

„Portretfotografie verveelt nooit. Ook al staat iedereen hoofdloos op de foto, ik kan er toch veel in kwijt. De uitdaging is om iedereen zo naturel mogelijk op de foto te krijgen. Het klinkt misschien zwaarwichtig, maar ieder mens uit zijn wezen door de manier waarop hij gaat staan. Naar die eigen houding ben ik steeds op zoek.”

Arjen Ribbens

Anybody-kwartet is een uitgave van Sanoma Uitgevers, € 4,95. Het kwartet kan ook worden besteld via de website www.viva.nl

    • Arjen Ribbens