Hardcore Gronings

Sharon Dijksma (Foto Roel Rozenburg) DENHAAG:DEC2001 PVDA_kamerlid Sharon Dijksma FOTO TWEEDE CAMERA Rozenburg, Roel

‘Ik ben een hardcore Groningse”, zei Tweede Kamerlid Sharon Dijksma (Groningen, 1971) onlangs over zichzelf. Haar naam gonsde al sinds de verkiezingen: Dijksma zou minister worden in het nieuwe kabinet of ze zou Wouter Bos opvolgen als fractieleider van de PvdA in de Tweede Kamer. Ze wordt nu staatssecretaris van Onderwijs, onder haar partijgenoot Ronald Plasterk. Anders dan de huidige CDA-voorzitter Marja van Bijsterveldt, die als staatssecretaris op hetzelfde departement aan de slag gaat, zal Dijksma zich niet met echte onderwijszaken bezighouden. Haar portefeuille bevat kinderopvang en emancipatie.

Dijksma woont al jaren in Enschede, waar ze in de eerste helft van de jaren negentig bestuurskunde studeerde. In die periode was ze ook voorzitter van de Jonge Socialisten van de PvdA. De studie maakte ze niet af, zoals ze eerder stopte met rechten in Groningen.

In de tweede helft van de jaren negentig werd ze gekozen in het bestuur van de Evert Vermeer Stichting van de PvdA, die zich bezighoudt met studies naar ontwikkelingswerk.

Bij de verkiezingen van 1994 kwam Dijksma als ‘jongste lid aller tijden’ in de Tweede Kamer. Ze werkte zich snel in en voerde het woord bij debatten over het ruimtelijk beleid. Later specialiseerde ze zich in verkeer en (openbaar) vervoer.