Haags college gevallen na vertrek VVD

Het college van B en W in Den Haag is gisteravond gevallen. Breekpunt was het omstreden Verkeerscirculatieplan (VCP), waarbij delen van de binnenstad van elkaar zouden worden afgesloten.

Zelfs geheim overleg tussen de coalitiepartners bracht geen redding. Maandagavond werd bekend dat de VVD „een paar maanden van bezinning” wilde. Voor coalitiepartijen PvdA en GroenLinks, beide een groot voorstander van het VCP, was dat „onacceptabel”. Voor de VVD was dat reden om uit het college te stappen. „Het zou een vertraging van zeker een half jaar veroorzaken”, zegt PvdA-fractievoorzitter Taetske van der Reijt. „De VVD had tijdens de coalitieonderhandelingen met zijn bezwaren moeten komen. In het akkoord staat dat het plan integraal ingevoerd zou worden, en dat is pas tien maanden oud.”

Anne Mulder, fractievoorzitter van de VVD, heeft begrip voor het standpunt van de PvdA. „We hebben het inderdaad nog niet zo lang geleden afgesproken, maar wij vinden dat je geen oogkleppen op moet hebben. Tijdens de uitvoering van het plan bleek dat er veel verzet vanuit de stad was.” De VVD wilde dat een ‘commissie van wijze mannen’ het huidige VCP zou gaan onderzoeken. Mulder: „Door het plan even te parkeren en te kijken naar andere opties, wilden we meer draagvlak creëren.”

Van der Reijt vindt dat „onzinnig”. „Er is al zoveel over het plan gesproken, er moesten nu knopen worden doorgehakt. Je moet in de politiek moedige besluiten durven nemen.” VVD’er Mulder vindt dat de „inhoud naar de achtergrond is verdwenen” bij de andere partijen. „PvdA en GroenLinks zeggen: ‘het kan ons niet rotten hoe, dat plan moet er komen’.” Terwijl er volgens de liberale fractievoorzitter inhoudelijk genoeg punten zijn waar nog over gediscussieerd moest worden, bijvoorbeeld de luchtkwaliteit.

Toen de VVD akkoord ging met het VCP was de partij in de veronderstelling dat de luchtkwaliteit in de hele stad verbeterd zou worden. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek dat niet het geval te zijn.

De coalitiepartners spraken al sinds oktober in het geheim over compromissen. „Wij waren bereid concessies te doen, overeenstemming was in zicht. Daarom zijn wij ook zo verbaasd dat de VVD eruit stapt”, zegt Van der Reijt. Anne Mulder heeft een andere lezing: „We hadden juist nog een hele weg te gaan.”

Het initiatief ligt nu bij de grootste partij PvdA, zeggen de VVD en GroenLinks. „We zullen nu met andere partijen gaan praten”, aldus Van der Reijt.