Grappenmaker

Cees van der Knaap Foto Roel Rozenburg DENHAAG:27MEI2003 Staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie). FOTO TWEEDE CAMER/HANS KOUWENHOVEN/ROEL ROZENBURG
Cees van der Knaap Foto Roel Rozenburg DENHAAG:27MEI2003 Staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie). FOTO TWEEDE CAMER/HANS KOUWENHOVEN/ROEL ROZENBURG Rozenburg, Roel

Cees van der Knaap (Bennekom, 1951) is een van de weinige bewindslieden uit Balkenende III die op dezelfde post overgaat in een volgend kabinet Balkenende, namelijk als staatssecretaris van Defensie. Van der Knaap blijft twee van de meest heikele dossiers op het ministerie beheren: de eeuwigdurende strijd met de bonden over de arbeidsvoorwaarden voor militairen, en de JSF, het Amerikaanse straalvliegtuig dat de Koninklijke Luchtmacht graag wil hebben, maar waarvan de nog steeds onduidelijk is wat het gaat kosten.

Van der Knaap was tien jaar beroepsmilitair, alvorens carrière te maken bij de christelijke vakcentrale CNV. In 1998 kwam hij voor het CDA in de Tweede Kamer. Met Balkenende kan hij het uitstekend vinden. Het was dan ook een grote verrassing dat Balkenende, als formateur in 2002, voor de tv-camera’s opeens verklaarde dat „gebleken was dat de heer Van der Knaap helaas niet voldeed”. De beoogd staatssecretaris trok lijkwit weg, voordat het tot hem doordrong dat hier een grapje werd gemaakt.

Ook een van zijn eigen grapjes is Van der Knaap slecht bekomen. Het zou zo fijn zijn, zei hij eens in een kranteninterview, als bewindslieden weer met ‘excellentie’ werden aangesproken. Tot zijn eigen verbazing werd die uitspraak, uit zijn mond, door iedereen serieus genomen.