Gerechtshof: ‘peepshow is toneelvoorstelling’

Bezoekers van een peepshow kijken naar een toneelvoorstelling, blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. De eigenaar van een peepshow ging met succes in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank over een fiscale naheffing van duizenden euro’s. De rechtbank vond dat de peepshow niet viel onder het bijzonder belastingtarief (6 procent) dat geldt voor operettes, toneelvoorstellingen, revues, cabarets en musicals.

In hoger beroep oordeelde het gerechtshof dat de peepshow een toneelvoorstelling is die een aantal personen tegen betaling kunnen bijwonen. Ten onrechte heeft de Belastingdienst daarop niet een bijzonder btw-tarief toegepast. Het hof vindt dat het erotische karakter van de voorstelling daaraan niets afdoet. Het eventuele ontbreken van tekst ontneemt de peepshow ook niet het karakter van een toneelvoorstelling.

André Drost van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven is blij met de uitspraak. „Dit schept duidelijkheid. Een prima uitspraak. Het gaat om een artistieke bezigheid, daarvoor geldt nu eenmaal het lage btw-tarief. Of het nu gaat om paaldansen, erotische shows of peepshows.”

Het ministerie van financiën studeert nog op de uitspraak.