Geen akkoord Westermoskee

Woningcorporatie Het Oosten en de Turkse organisatie Milli Görüs zijn het de afgelopen dagen niet eens geworden over de bouw van de Westermoskee in het Amsterdamse staddeel de Baarsjes. De komende dagen gaan ze overleggen hoe de moskee toch er toch kan komen. Dat bleek gisteren tijdens een vergadering van deelraad de Baarsjes.

Het Oosten trok maandag een kort geding tegen Milli Görüs in, nadat ze naar eigen zeggen een overeenkomst hadden gesloten, waardoor de moskee gewoon gebouwd zou worden. Maar tijdens de deelraadsvergadering bleek dat de komende dagen allerlei opties worden bekeken en dat er nog helemaal geen akkoord is. Op verzoek van De Baarsjes heeft burgemeester Job Cohen „een verkenner” aangesteld die de mogelijkheden gaat onderzoeken de moskee toch gebouwd kan worden.

Ook is het nog onduidelijk van wie de Westermoskee wordt als het gebouw af is. Onlangs bleek dat de Nederlandse tak van Milli Görüs een contract heeft getekend met het Duitse hoofdkantoor, dat die alle aandelen van de Westemoskee zal krijgen. Dat was tegen alle afspraken in.

Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg zei gisteren dat het contract met Duitsland wat betreft de Nederlandse Milli Görüs „geen waarde” heeft, maar dat niet duidelijk is wat de juridische consequenties zijn. „Je kunt zo'n contract niet zomaar eenzijdig opzeggen.”

De Westermoskee moet in de Baarsjes het symbool van integratie worden. Maar sinds vorig jaar zijn er problemen toen onder invloed van het conservatieve Duitse hoofdkantoor het bestuur van Milli Görüs Noord-Nederland werd vervangen.