Geel, knalrood en turquoise

Bijna lente, tijd voor nieuwe mode.

nrc.next onthult de trends.

Op de andere foto’s knallende creaties van de Spaanse ontwerper Agatha Ruiz de la Prada. Foto AFP A model displays an outfit by Spanish designer Agatha Ruiz de la Prada, part of her Fall/Winter 2007 collection at Madrid fashion week, 12 February 2007. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU AFP

In de etalage van de Amsterdamse H&M staat een pop met een oranje zijden jas aan, een oranje panty en oranje schoenen. En gek genoeg ziet die pop er goed uit. Niet op een Koninginnedag-holadijee-manier, maar echt: trendy.

Misschien komt dat omdat we in ons modeonderbewustzijn al hebben opgemerkt dat we uit het grijze tijdperk komen en weer felle kleuren aan mogen. Zoals altijd gaan de beroemdheden ons al voor: Reese Witherspoon en Kirsten Dunst verschenen op premières in respectievelijk knalgeel en hardblauw (ze lijken Beatrix wel!) en Penelope Cruz is ook al in geheel geel gespot, compleet met gele Fendi-tas. Daarbij dragen de dames goud. Best heftig.

Vooral dat geel, want dat is zo ongeveer de moeilijkste modekleur. Niet voor iedereen, vertelt Brigitte Engels van kledingwinkel Haastje Repje in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Haastje Repje staat al jaren bekend om zijn knallende, kleurige etalages. Geen grijs bij Haastje: deze winkel verkoopt altijd kleur, of het nu in of uit is, want: „Dat staat in de winkel ook mooier.”

Engels vertelt dat zij en haar collega’s voor het voorjaar veel knalkleuren hebben ingekocht. „Felgroen, geel, turquoise, veel rood.” In de winkel in de Pijp, een hippe multiculti-wijk, komen veel Surinaamse en Indische vrouwen. „Zij kopen vaak gele kleren, en die staan hun heel goed.” Maar ook blondjes mogen gele kleren aan van Engels, mits ze een beetje zongebruind zijn. Voor de echte bleekkopjes onder ons is rood geschikter, adviseert ze, of turquoise.

Wie een hoog budget heeft (rond de vierhonderd euro) en in een knalkleur naar, bijvoorbeeld, een bruiloft wil, kan eens kijken naar de prachtige jurken van Diane von Furstenberg. Diane is niet bang voor geel, knalrood en hardblauw. Haar wikkeljurken – voor de lente in die kleuren – zijn beroemd over de hele wereld.

Voor de mannen blijft het allemaal wat gedekter, dit seizoen. Af en toe een hoedje of een sok in een opvallende kleur, dat kan wel. Zo mochten de mannen bij Versace de catwalk op met een gele of feloranje stropdas om – maar dan wel op een saai grijs pak.

Wie nog helemaal in de zwartgrijze zone zit en niet aan de kleur durft, moet het maar eens proberen met een klein, goedkoop accessoire. De leuke turquoise iPod-houder van H&M bijvoorbeeld, of, voor de mannen, een katoenen H&M-riem in drie kleuren van de Divided-afdeling. Fijn op een (veilige blauwe) spijkerbroek.

Site van Diane von Furstenberg: www.dvf.com

    • Aaf Brandt Corstius