Ethisch bevlogen

Ernst Hirsch Ballin Foto Peter Hilz Nederland, Den Haag, 28 september 2006 Ernst Hirsch Ballin minister van Justitie CDA / Hij vervangt de op 21 september 2006 afgetreden Piet-Hein Donner als minister van Justitie. ( rechts ) en links: Pieter Winsemius VVD minister van VROM, Hij vervangt de op 21 september 2006 afgetreden Sybilla Dekker als minister van VROM. Algemene Politieke Beschouwingen 2006 Tweede dag van de beschouwingen van de van het derde kabinet Balkenende. foto: Peter Hilz
Ernst Hirsch Ballin Foto Peter Hilz Nederland, Den Haag, 28 september 2006 Ernst Hirsch Ballin minister van Justitie CDA / Hij vervangt de op 21 september 2006 afgetreden Piet-Hein Donner als minister van Justitie. ( rechts ) en links: Pieter Winsemius VVD minister van VROM, Hij vervangt de op 21 september 2006 afgetreden Sybilla Dekker als minister van VROM. Algemene Politieke Beschouwingen 2006 Tweede dag van de beschouwingen van de van het derde kabinet Balkenende. foto: Peter Hilz Hilz, Peter

Ernst Hirsch Ballin (Amsterdam, 1950) was in september vorig jaar tijdelijk ‘ingehuurd’ omdat minister Piet Hein Donner van Justitie moest aftreden naar aanleiding van het rapport over de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost, waarbij kwamen elf mensen om het leven kwamen. Hij zou na de verkiezingen weer zijn werk oppakken bij de Raad van State. Maar Ernst Maurits Henricus Hirsch Ballin blijft minister van Justitie.

In vier maanden tijd heeft hij een belangrijk politiek stempel gezet. Het gevoelige rapport over de Schiphol-brand loodste hij politiek behendig en empathisch door de Kamer. En bij de crisis met minister Verdonk speelde hij een belangrijke rol bij het zoeken van de oplossing.

„In vergelijking met Donner is Hirsch Ballin een verademing in de Trêveszaal”, zegt een VVD-minister. „Hij is ontspannen, maakt grapjes.” Hirsch Ballin is een ander ‘soort’ CDA’er dan Donner: geen calvinist, maar een ethisch bevlogen katholiek – zoon van een katholieke moeder en een Duits-joodse vader die als vluchteling naar Nederland kwam.

Na het gymnasium studeerde hij rechten in Amsterdam. In 1979 promoveerde hij. Na een ambtelijke (Justitie) en een wetenschappelijke carrière werd Hirsch Ballin in 1989 minister van Justitie in het kabinet-Lubbers III.

In 1994 zorgde hij voor een politieke primeur door samen met PvdA-collega Van Thijn van Binnenlandse Zaken af te treden terwijl hij al demissionair was. Hirsch Ballins naam als minister is verbonden met de antidiscriminatiewetgeving en vooral met de wettelijke regeling voor euthanasie. Binnen het CDA werd hij op handen gedragen. Coalitiegenoot PvdA en de oppositiepartijen VVD, D66 en GroenLinks ergerden zich aan zijn ‘zedelijk leiderschap’ van de christelijke moraal.

Na zijn ministerschap kwam Hirsch Ballin in de Tweede Kamer. Hij was van 1995 tot 2000 senator, tot hij werd benoemd als lid van de Raad van State. Sinds 2003 bekleedde hij de prestigieuze functie van voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak.

Ernst Hirsch Ballin is, in vergelijking met zijn vorige ministerschap, buigzamer geworden. Een bruggenbouwer in plaats van de man die in 1990 in een karikatuur nog werd afgebeeld in toga met weegschaal in de ene hand en een kruis in de andere hand, de arm met het christelijke symbool gebiedend geheven.

Centrale begrippen in zijn eerste ministerschap waren: herstel van normbevestiging, gemeenschapsgevoel en burgerschap. Het zou het motief van Balkenende IV kunnen zijn.