Eigen Huis waarschuwt tegen verzekeraars

Wie een beleggingsverzekering heeft, moet niet zomaar een verklaring van ‘finale kwijting’ tekenen. In dat geval kan de consument namelijk geen aanspraak meer maken op een eventuele schadevergoeding in het licht van onderzoek naar woekerpolissen, zo waarschuwde de Vereniging Eigen Huis (VEH) gisteren.

Aan het einde van de looptijd van een beleggingsverzekering vragen verzekeraars de klant om akkoord te gaan met uitbetaling van het opgebouwde bedrag, aldus de VEH. Volgens de belangenvereniging wordt de verzekeraar uit alle verplichtingen ontslagen wanneer de verzekerde zijn handtekening zet. Op dit moment loopt er een onderzoek naar het conflict rond beleggingsverzekeringen.

Het Verbond van Verzekeraars zegt dat de waarschuwing van de Vereniging Eigen Huis niet klopt. „Zo’n finale kwijting geldt uitsluitend voor klanten die hun polispapieren niet meer kunnen vinden. Zij moeten tekenen voor ontvangst van het uitgekeerde bedrag”, zei een woordvoerder tegen persbureau ANP. Het verbond gaat het VEH een brief sturen over deze kwestie.

Vorige week bepaalde demissionair minister Zalm van Financiën dat er een onderzoek komt naar omstreden polissen. Zalm ondersteunt een lopend onderzoek dat is ingesteld door de Stichting Verliespolis onder leiding van voormalig hoogleraar verzekeringseconomie Alfred Oosenbrug. De Stichting Verliespolis is een initiatief van de Vereniging Eigen Huis, de Vereniging van Effectenbezitters en de verzekeringssite Independer.

De onrust rondom de zogenoemde woekerpolissen kwam vorig jaar op gang. Toen liet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zich kritisch uit over bepaalde financiële producten. Hoge verborgen kosten zouden het rendement drukken.