Een serene symbiose waar je stil van wordt

cd fusion Julia Sarr & Patrice Larose, Set Luna Universal ****-
cd fusion Julia Sarr & Patrice Larose, Set Luna Universal ****-

cd fusion

Julia Sarr & Patrice Larose, Set Luna

Universal

****-

Afrikaanse muziek en flamenco, het lijkt niet de meest voor de hand liggende combinatie. Toch kunnen flamencogitaar, West-Afrikaanse kalebas, Spaanse cajón en een heldere vrouwenstem in het Wolof (een van de talen van Senegal), een schitterend geluid opleveren.

Set Luna is het cd-debuut van zangeres Julia Sarr, een Parisienne van Senegalese afkomst die jarenlang werkte met Afrikaanse artiesten als Lokua Kanza, Miriam Makeba en Youssou N’Dour. Deze cd maakte ze samen met de Franse flamencogitarist Patrice Larose. N’Dour zingt mee op de titelsong.

Sarrs ingetogen en soulvolle composities ademen onmiskenbaar de traditie van haar Wolof-voorouders, de gitaar van Larose geeft ze een verfrissende mediterrane klank. Het heeft een symbiose tot stand gebracht waar je stil van wordt. Niet zozeer omdat ze zo spectaculair, maar vooral omdat ze zo sereen is. De luisteraar vergeet de twee culturen en luistert naar iets volstrekt nieuws.

Set Luna is het bewijs dat ‘fusion’ geen pretentieuze ratatouille van muziekstijlen hoeft te zijn. Ook de term wereldmuziek lijkt definitief haar bestaansrecht te hebben verloren. Dit is ‘gewoon muziek’, maar wel met een grote M.

Julia Sarr en Patrice Larose treden morgen op in het KIT Tropentheater (Amsterdam) en zaterdag in De Doelen (Rotterdam).

    • Elda Dorren