Droge voorjaarsdagen

De vele regen van vandaag wordt gevolgd door instroom van zachte en droge lucht. Dat leidt dan ook tot een paar geheel droge en fraaie voorjaarsdagen. Waarin de zuidelijke provincies plaatselijk richting 17 graden gaan koersen.

Voordat het zover is, volhardt de regen van dit moment nog een aantal uren. In de loop van de avond wordt het vanuit Zeeland droog, rond middernacht verlaat de voorlopig laatste neerslag Groningen. De zuidelijke wind is ondertussen naar west tot noordwest gedraaid en het koelt af tot een graad of 4.

Morgen bevindt zich een hogedrukgebied boven het oosten van Frankrijk. Nederland profiteert daarvan, en terwijl het in Schotland, Ierland en Wales fors gaat regenen, is het bij ons droog. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af en bij een matig zuidwestelijk briesje is het in de middag een graad of 9.

Vrijdag draait de wind van zuidwest naar zuid en trekt iets aan. Dit leidt tot aanvoer van zeer milde lucht, vanuit Frankrijk en omstreken. Met bij tijden zon, wordt het op de meeste plaatsen gemakkelijk 12 tot 14 graden. De toestromende lucht is dermate zacht, dat de middagtemperatuur ten zuiden van de grote rivieren op 15 à 16 graden uitkomt. Of zelfs hoger. De zuidelijke stroming houdt zaterdag stand, wel komt er dan vanaf de Noordzee een regengebied dichterbij. Vooralsnog lijkt die neerslag pas in de avond Nederland te bereiken.