Diksap cupcakes

Voor circa 16 stuks:2 eetlepels (30 ml) diksap (naar wens appel, kers, cassis, etc.) 200 gram donkere pitloze rozijnen100 gram witte basterdsuiker75-100 gram gembersnippers (uit pot)100 gram volkorenmeel100 gram patentbloemmespunt zout2 volle theelepels bakpoeder1 groot ei, losgekloptpapieren bakvormjes (Baukje)

Deze cupcakes danken hun naam aan de kleine, ronde papieren bakvormpjes met geplooide opstaande rand waarin ze worden gebakken. Dankzij die dunne plooitjes zit er ‘rek’ in het bakvormpje zodat het cakeje tijdens het garingsproces kan uitzetten en toch de gewenste vorm blijft behouden. De papieren bakvormpjes zitten mooi strak om de cakejes maar laten zich vlak voor het nuttigen gemakkelijk verwijderen. Cupcake-bakvormpjes zijn tegenwoordig ook van silicone gemaakt, evenwel zonder plooitjes; de cupcakes moeten uit de vormpjes worden gelost en behouden dus niet die aardige ‘verpakking’ waarin ze worden gepresenteerd.

Bereiding: vermeng in een ruime kom het diksap met 2 dl water en let erop dat het mengsel fris van smaak is. Voeg de rozijnen en de basterdsuiker toe en laat dit een nacht staan. Verwarm de oven voor op 150 graden. Vermeng intussen volkorenmeel, patentbloem, zout en bakpoeder met elkaar in een beslagkom. Roer het losgeklopte ei, de gembersnippers en de geweekte rozijnen met hun weekvocht erdoor tot een homogeen, maar dik beslag is verkregen. Vul de papieren bakvormpjes voor driekwart met het dikke beslag en zet deze naast elkaar op een bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cupcakes 40-45 minuten, of tot ze gerezen en gaar zijn.

Neem de bakplaat uit de oven, laat de cupcakes afkoelen en serveer ze in hun papieren bakvormpjes. Lauwwarm en besmeerd met roomboter, zo zijn ze het lekkerst.

Florine Boucher

Morgen: kikkererwten met harissa

    • Florine Boucher