De Rode Bankier

Frank Heemskerk Foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

De PvdA’er Frank Heemskerk (Haarlem, 1969) veroorzaakte tijdens de verkiezingscampagne ophef omdat hij de plannen van het CDA met de zorg „bloedlink” noemde. Door de marktwerking zouden ziekenhuizen zich wel twee keer bedenken om dure klanten te behandelen. „Bloedlink?”, vroeg een verslaggever. „U bedoelt dat er doden vallen?” Heemskerk ontkende niet. Niet veel later gonsde het door het land: „Doden in de zorg”. Premier en lijsttrekker Jan Peter Balkenende nam het hoog op en eiste excuses.

Heemskerks carrière heeft, naar nu blijkt, niet onder het voorval geleden. Even was het de vraag of het talentvolle jonge Kamerlid nog wel in de politiek zou terugkeren. Hij belandde op de 39ste plaats van de verkiezingslijst en viel door de PvdA-verkiezingsnederlaag plots buiten de boot. PvdA-leider Bos zet dat nu recht door hem voor te dragen als staatssecretaris Economische Zaken. In het buitenland mag hij zich minister van Buitenlandse Handel noemen.

Na zijn studie economie ging Heemskerk naar ABN Amro, waar hij zich bezighield met de grote beleggers. Hij was actief in de linkse vernieuwingsbeweging Niet Nix, wat hem nog voor hij de Tweede Kamer betrad in 2003 de bijnaam ‘rode bankier’ opleverde. In het parlement trad Heemskerk op als woordvoerder zorg, mededinging en financiële instellingen.