‘Daimler wil van Chrysler af’

De positie van de Amerikaanse autofabrikant Chrysler binnen het DaimlerChrysler-concern staat ter discussie. In een aantal Duitse media, maar ook in de Amerikaans krant The New York Times, werd vandaag gespeculeerd over een afscheid van Daimler van Chrysler, dat in 2006 opnieuw een miljardenverlies heeft geleden.

DaimlerChrysler-topman Dieter Zetsche, die in zijn tijd als topman van Chrysler tussen 2000 en 2005 al 40.000 banen bij Chrysler heeft geschrapt, zou vandaag zijn plannen toelichten tijdens een bijeenkomst over de jaarcijfers van het concern in Detroit.

Uit kringen rond commissarissen van DaimlerChrysler is via de Duitse krant Handelsblattuitgelekt dat Zetsche voor Chrysler verschillende mogelijkheden overweegt. Het bedrijf kan van Daimler (Mercedes-Benz) worden losgeweekt om via een aparte beursnotering als zelfstandige onderneming verder te gaan. Er kan ook een alliantiepartner worden gezocht, of het bedrijf kan worden verkocht.

Een Amerikaanse investeringsbank onderzoekt de mogelijkheden. Renault-topman Carlos Ghosn heeft recentelijk nog de wens geuit een wereldwijde alliantie met een grote Amerikaanse autoproducent te willen sluiten.

Als Daimler afscheid neemt van Chrysler komt na negen jaar een einde aan een overname die volgens zijn bedenker, voormalig Daimler-topman Schrempp, „de autowereld voorgoed zou veranderen”.

Daimler heeft echter weinig plezier gehad van Chrysler, dat al snel miljardenverliezen leed. Een afscheid van Chrysler gaat Daimler – mede door hoge pensioenverplichtingen bij Chrysler – volgens analisten minimaal 26 miljard euro kosten.