Bekend met zorg

DENHAAG:DEC2001 PVDA_kamerlid Jet Bussemaker FOTO TWEEDE CAMERA Tweede Camera

Als staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal Jet Bussemaker (Capelle a/d IJssel, 1961) zich de komende jaren vooral ontfermen over de zorg die vanuit de AWBZ gefinancierd wordt: de chronisch zieken, de verzorgingshuizen en verpleeghuizen, de gehandicapten. Als woordvoerder Sociale Zaken namens de PvdA in de Tweede Kamer is dat voor haar zeker geen onbekend terrein.

Bussemaker was lid van GroenLinks voor ze in 1997 toetrad tot de PvdA. Ze werd een jaar later gekozen in de Tweede Kamer. Ze hield zich bezig met arbeidsmarktbeleid, arbeid en zorg en belastingen. Zij studeerde politieke theorie en moderne staat aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerde er cum laude af en promoveerde er in 1993 in de politieke en sociaal-culturele wetenschappen.

Na de verkiezingen in 2003 maakte Bussemaker deel uit van het formatieteam van de PvdA. In 2005 zat ze in een werkgroep van de partij die met voorstellen kwam om de verzorgingsstaat te hervormen. Een uitkering moet verdiend worden, was de overtuiging van de commissie waarvan zij deel uitmaakte. In 2000 diende ze samen met Kamerlid Van Dijke van de RPF (een van de voorlopers van de ChristenUnie) een initiatiefwet in die werknemers de mogelijkheid biedt werken op zondag te weigeren.