Artikelen van academici weg

De Amsterdamse Nieuwe Kerk heeft uit de catalogus van de expositie Istanbul vier artikelen van Nederlandse academici geweerd omdat deze de Turkse overheid onwelgevallig waren. Voor de expositie had De Nieuwe Kerk Nederlandse turkologen gevraagd wetenschappelijke essays te schrijven over de Osmaanse geschiedenis en het ontstaan van Istanbul. De stukken werden van tevoren ter inzage aangeboden aan het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme. Deze verzocht enkele passages aan te passen. De geschrapte passages gingen over de aanwezigheid van Koerden in Istanbul, homoseksualiteit onder Osmanen, en in een hoofdstuk over de Osmaanse geschiedenis werd de genocide op de Armeniërs vermeld. Volgens Frans van der Avert van De Nieuwe Kerk zijn de essays uit de catalogus verdwenen omdat „de interpretaties van de Turkse overheid en die van de Nederlandse auteurs te ver uit elkaar lagen”. (NRC)