7 redenen om uit te gaan

Grut Eten en Drinken

Nijmegen, Berg en Dalseweg 236Telefoon (024) 323 24 45keuken open 17.30-21.30, ma geslotenInternationaal en vegetarisch, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 24,50 euro Gluten en lactosevrij

Wat kun je hier toch lekker eten. Elke dag een ander keuzemenu met altijd drie of vier gerechten uit de Frans georiënteerde keuken. De vegetarische loempia zelfs voor de vleesliefhebber een aanrader. Om half zes kan het al stampvol zitten en is geduldig wachten aan de bar met lekker Grutbrood met boter een vereiste, maar dat mag de pret niet drukken.

redelijk | Bijzondere gerechten, waarvan de smaak me echter niet heel erg kon boeien. Prijzen zijn wat hoog in vergelijking met wat je krijgt. Reserveren is niet mogelijk, dus houd er rekening mee dat je op een normale etenstijd, 45 minuten tot 2 uur moet wachten. (07-01-2007 N. van den B. te Nijmegen)

goed | Altijd goed, hoewel de drukte een beetje gaat irriteren, je kunt vrijwel nooit terecht. Eten is iets hoger dan eetcafé niveau, maar zeker ook geen restaurant. Sfeer perfect, leuke bediening. (09-11-2006 K. W. te Nijmegen)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 EXPOSITIE

Verzameld

Leiden: Galerie LUMC. T/m 1 april, dagelijks van 8.00-20.00u. Toegang: gratis. Inl: www.lumc.nl

De galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum laat een keuze zien uit de eigen collectie. De tentoonstelling, georganiseerd in het kader van het tienjarig bestaan van het LUMC, bestaat uit werken die sinds 1986 werden aangekocht. Leidraad bij de selectie vormde het thema mens en natuur. Te zien zijn werken van o.a. Céline van Balen, Carla van de Puttelaar, Rosemin Hendriks, Marc Mulders, Marlene Dumas en Gé Karel van der Sterren – foto’s en schilderijen die normaal gesproken de muren van wachtkamers en gangen sieren.

3 FILMAVONDEN

Het Boijmans als filmhuis

Rotterdam: Boijmans Van Beuningen. Op 14, 21, 28 febr, 7 mrt, 20.00-22.00u. Gratis. www.boijmans.nl

Op vier woensdagavonden fungeert Museum Boijmans Van Beuningen als filmhuis. Meer dan vijftig films uit de eigen collectie van het museum worden getoond vanaf de originele drager. De kunstenaars Bik Van Der Pol, Jeroen Eijsinga, Melvin Moti en Mels van Zutphen stellen ieder een programma samen en geven voorafgaand aan de vertoning een toelichting. Geselecteerd door Melvin Moti: o.a. Little Frank van Andrea Fraser; Khaul, Shaun, A Woman Under the Influence van Sharon Lockhart; Hand Tied en Frame van Richard Serra.

4 SHOW

Foodology, Toyoko Shimada

Amsterdam: Platform 21. Van 14 februari t/m 4 maart. Opening: 19.00u. Inl: www.platform21.com

Wat hebben een Chinese jurk geborduurd met macaroni, een schakelketting van pinda’s en een Chinese blouse beplakt met colablikjes met elkaar gemeen? En wat zeggen ze over de personen die het dragen en over de cultuur waarin zij leven? Platform 21 presenteert Foodology, een visueel spannende show over kledingcodes en eetgewoonten van de Japanse kunstenares Toyoko Shimada. Voor de opening vanavond een speciale show met een knipoog naar Valentijnsdag.

5 WORKSHOP

Bob Ross schilderworkshop

Amsterdam: Bibliotheek Oosterpark. Tijd: 19.00u & 20u30. Prijs: 10 euro, inclusief materiaal. Aanmelden: 020-6940773. Inl: www.oba.nl

De Amerikaanse schilder Bob Ross (1942-1995) werd bekend met de tv-serie The Joy of Painting. De schilderlessen, nog steeds te zien bij AT5, hebben inmiddels een ware cultstatus verworven. ‘Certified Bob Ross instructor’ Mariëtte Peters laat zien hoe je de Ross-techniek zelf toe kan passen. Alle benodigde materialen zijn aanwezig. Na afloop mag je je eigen Bob Ross mee naar huis nemen.

6 THEATER

Platform van NTGent

Zwolle: Schouwburg Odeon. Aanvang: 20.15u. Res/inl: 038-4288288.

Regisseur Johan Simons bewerkt de roman Platform (2001) van de Franse schrijver Michel Houellebecq tot een toneelvoorstelling vol liefde en dood. In deze aangrijpende enscenering vertolken Steven Van Watermeulen en Els Dottermans een echtpaar, Valérie en Michel, dat op een ver, tropisch eiland de instant-liefde probeert te beleven. Maar een bomaanslag, veroorzaakt door een moslimterrorist, scheurt het hele gedroomde paradijs aan flarden. De doden die vallen, komen weer tot leven. Platform wordt gespeeld door Nederlandse en Vlaamse acteurs.

7 FILM

Shik (The Suit)

Groningen: Images. Aanvang: 19.00u. Inl: www.rug.nl/studium

Bitterzoete tragikomische film over drie jongens van achttien in een ingeslapen stadje aan de oevers van de Zwarte Zee. Als Peaky, Geka en Dumbo een onbetaalbaar Gucci-pak in een etalage zien hangen, wordt het bemachtigen ervan een obsessie. Inleiding door Lada Roslycky. Onderdeel van het activiteitenprogramma ‘De grenzen van Europa’ van Studium Generale. Regie: Bakhtyar Khudojnazarov, Rusland, 2003. Russisch gesproken; Nederlandse ondertiteling, 92 minuten.