15 nieuwe Kamerleden

De overplaatsing van Kamerleden naar het kabinet heeft deze keer gevolgen voor vijftien andere partijleden op de lijst, al of niet met enige ervaring.

Bij het CDA krijgen zeven opvolgers een kans. Dat zijn Ans Willemse-van der Ploeg (70), CDA-bestuurder in Noord-Holland en lid van de partijraad. Ze zat vorig jaar en in de jaren negentig korte tijd in de Tweede Kamer. De tweede is Corien Jonker (40), die in 2002 al eens twee maanden Kamerlid was. Dan volgt Eddy Bilder (46), ondernemer en wethouder in Ermelo. Vierde is luchtmachtofficier Raymond Knops (35), sinds 2001 wethouder in de gemeente Horst.

De volgende CDA’er is Sander de Rouwe (26) uit Bolsward. Hij werkte als verkoper wit- en bruingoed bij Expert en is lid van de gemeenteraad. Vorig jaar werd hij voorlichter bij de provincie. Nummer zes is Madeleine van Toorenburg (38), manager van jeugdinrichting De Leij. Als laatste komt Antoinette Vietsch (49) naar de CDA-fractie. Zij is senior-adviseur gezondheidszorg bij een organisatiebureau.

Bij de Partij van de Arbeid nemen zes leden plaats op de vrijgekomen Kamerzetels: Kadisja Arib, Paul Tang , Margot Kraneveldt, Pierre Heijnen, Mei Li Vos en Marjo van Dijken.

Nu duidelijk is dat ook Tineke Huizinga-Heeringa een functie krijgt in het kabinet, schuiven twee leden van de ChristenUnie van de wachtkamer door naar de Tweede Kamer. Het zijn Esmée Wiegman-Van Meppelen Scheppink (31), nu huisvrouw en eerder redactrice bij diverse bladen, en Ed Anker (28), raadslid in Zaanstad.