Zeven jaar lang slechte seks

Twintig plastic tuinstoelen in een kring in de patio van haar woning. Martha Cristina in de Boliviaanse stad Santa Cruz viert een feestje. En geheel conform de tijdgeest van regionale integratie komen de latino gasten uit diverse landen. Er is veel zelf meegenomen drank: rum, cola en wijn. En na vrijwel elke slok moet er

samenzang.jpg

Twintig plastic tuinstoelen in een kring in de patio van haar woning. Martha Cristina in de Boliviaanse stad Santa Cruz viert een feestje. En geheel conform de tijdgeest van regionale integratie komen de latino gasten uit diverse landen. Er is veel zelf meegenomen drank: rum, cola en wijn. En na vrijwel elke slok moet er worden getoast. Dat laatste is een serieuze aangelegenheid. Elke keer als het glas wordt geheven, moet je de mensen om je heen diep in de ogen kijken. ,,Als je dat niet doet, komt er een vloek over je heen. Dan heb je zeven jaar lang slechte seks”, fluistert mijn Boliviaanse buurvrouw in mijn oor. Niets aan de hand dus. Tot de Peruaanse gasten binnenkomen. Die hebben een gitaar meegenomen en beginnen al vrij snel luidkeels te zingen.
Que estoy enamorado, y tu amor me hace grande. Que estoy enamorado, y que bien, y que bien me hace amarte, zingt El Gordo uit Peru.

Dan blijkt opeens dat vrijwel iedereen een instrument in zijn tas heeft. Er komen fluiten tevoorschijn, trommels en instrumenten die ik geeneens kan thuisbrengen maar wel geluid maken. De Uruguayaanse zingt uit volle borst dit:
Para bailar la bamba, se necesita una poca de gracia, una poca de gracia y otra cosita, y arriba arriba.

latinoparty2.jpgWaarop La Negra uit Medellin in Colombia natuurlijk niet kan achterblijven met:

Para tu amor lo tengo todo, lo tengo todo y que no tengo también, lo conseguiré, para tu amor que es mi tesero.

En dan breekt onvermijdelijk dat pijnlijke moment aan. Maar hoe vaak kun je als gezonde man op zo’n avond naar de wc gaan? De Hollandse Klaas mag het feest pas verlaten als hij ook een inheems liedje laat horen. Enfin, toen heb  ik maar deze carnavalskraker gezongen van Opper Winkbuul Wiel Knipa uit het Aarveld.

Paris hat zienne Eifeltoer, i Kölle sjteet d’r Doom. in Brussel sjteet ut Menneke en iemmieteert d’r Donausjtroom. In Heële sjteet d’r Lange Jan te sjwame daag en nach. Woeë is deë miensj van Heële, deë noets ‘ns hat gezach: Kiek ‘ns doa, kiek ‘ns doa, doa sjteet d’r Lange Jan.

En dan volgt de rest van het welbekende refrein. Ik kreeg de indruk dat de meeste gasten het lied niet kenden maar ze vonden het prachtig. En toen wilden ze een typisch Hollands dansje zien.

    • Marcel Haenen