Zenders verplicht ondertiteld

Televisiezenders moeten worden verplicht om hun programma’s te ondertitelen. Bovendien moeten kijkers direct kunnen zien wanneer tv-programma’s worden gesponsord.

Dat hebben de Europese ministers voor media gisteren afgesproken tijdens een informeel overleg in Berlijn. Zij spraken op uitnodiging van de Duitse minister voor media Neumann over de vernieuwde Europese mediarichtlijn Televisie zonder grenzen.

Volgens de mediaministers moeten overheden ook beter buitenlandse (commerciële) zenders kunnen aanpakken die misbruik maken van regels die gelden in het land van ontvangst. RTL bijvoorbeeld valt onder de milde Luxemburgse wetgeving. Hierdoor heeft de commerciële zender meer vrijheid op het gebied van sponsoring en product placement dan concurrenten als Tien en SBS. De ministers hebben gisteren afgesproken dat er meer samenwerking moet komen tussen ‘verzendende’ en ‘ontvangende’ landen, in het geval van RTL dus Luxemburg en Nederland.

In mei moet de richtlijn, die de Europese Commissie in december 2005 heeft opgesteld, worden aangenomen tijdens formeel beraad van de ministers.