Xocoatl

Het woord afrodisiacum is afgeleid van Aphrodite, de Griekse godin van de vruchtbaarheid, de zinnelijke liefde en de schoonheid. Wikipedia somt zo’n dertig voedingsmiddelen op die weleens afrodisiacum worden genoemd. Sommige behoren tot de romantische-dineetjesclichés, zoals champagne, oesters, kreeft en truffels. Achter andere etenswaren zou je het niet zo snel zoeken. Een voorafje van gebakken paddestoelen met een snufje peper en verse majoraan is stouter dan het op het eerste gezicht lijkt.

Wat ook op de Wikipedialijst staat en waarvan de afrodiserende werking al sinds mensenheugenis wordt beschreven, is chocola. De Azteekse keizer Montezuma dronk naar verluidt zo’n vijftig kopjes Xocoatl per dag om zijn harem tevreden te kunnen houden. En Madame du Barry, de minnares van Lodewijk XV, gaf het haar talrijke aanbidders te drinken. Die mythevorming rond chocolade is vooral te danken aan de cafeïne en theobromine die het bevat. Beide zijn alkaloïden die het zenuwstelsel stimuleren. Niet zo heel lang geleden is aangetoond dat er ook psychoactieve stoffen in chocola zitten, met effecten die lijken op die van marihuana en amfetamine. Maar dan wel in zulke homeopathische hoeveelheden dat alleen Montezuma er iets van had kunnen merken.

Welke stille kracht je chocolade ook toedicht, het kan in geen geval kwaad morgen een doos van het spul mee te nemen voor je Valentijn. En wat is er dan romantischer dan zelfgemaakte bonbons? Onderstaand recept voor mascarponetruffels met grappa en espresso is zelfs door een Don Juan met twee linkerhanden te maken. Je moet alleen een paar uurtjes rekenen voor het opstijven van de vulling. Essentieel is het gebruik van chocolade met een minimumcacao gehalte van 70 procent. Verpak de truffels in een mooi doosje waar je een vel vloeipapier in een contrasterende kleur in hebt gelegd.

200 g pure chocolade (min. 70 procent)

een kopje hete espresso

2 eetlepels grappa

125 g mascarpone

cacaopoeder

Bekleed een laag schaaltje met vershoudfolie en laat twee flappen overhangen. Hak de chocolade met een scherp mes fijn en doe alles in een kom. Schenk er een kopje gloeiend hete espresso over en laat de chocolade al roerend zoveel mogelijk smelten. Hang de kom daarna boven een pan met heet water tot alle chocola gesmolten is. Of zet de kom 40 seconden tot een minuut op vol vermogen in de magnetron. Roer eerst de grappa door de gesmolten chocola en schep er daarna de mascarpone door.

Schep de vulling in het schaaltje en strijk het netjes glad met een spatel. Dek af met de overhangende flappen plasticfolie en laat in de koelkast minimaal twee uur opstijven. Stort de chocoladeplak op een snijplank en snijd er met een scherp mes vierkante blokjes van. Strooi cacaopoeder op een bord en haal er een voor een de truffels door.

Wat geef jij je Valentijn te eten? Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil