Wijde jeans? Vergeet het maar

Bijna lente, tijd voor nieuwe mode.

nrc.next onthult de trends.

Kate Moss, in Londen, op 17 september vorig jaar. Foto Newscom Jane Shepherdson (right) brand director of Topshop for twenty years, quits after Kate Moss joins the brand as a designer. Topshop catwalk held at Hollnad Park during the 2006 Autumn London Fashion Week London, England - 17.09.06 Credit: Daniel Deme / WENN Deme, Daniel / WENN

We zaten in het gras. Onze haren waren lang en los, met alleen een vage scheiding in het midden, en onze broeken waren wijd. De zon scheen, de fles zurige witte wijn van twee gulden vijfennegentig ging de kring rond tot-ie leeg was, en op de achtergrond klonk uit een rochelende gettoblaster Jim, onze held: „Girl we couldn’t get much higher...”

Het was de zomer van 1991.

Het zal deels uit pure nostalgie geweest zijn dat ik zo blij werd van de foto van Kate Moss in een rechte, wijde, slome spijkerbroek van afgelopen najaar. Maar ik was ook werkelijk opgelucht. Die ‘wortelbroek’, ofwel de skinny jeans waar diezelfde Kate ons met een paar welgemikte publiciteitsfoto’s en masse in had weten te krijgen, buik in en sjorren maar, kon dus nu alweer geruisloos in het museum van modische gekkigheden verdwijnen. Net goed. Niet alleen ik, miljoenen vrouwen zullen opgelucht adem hebben gehaald. Maar we waren te snel.

„Wijde pijpen? Nee hoor, die hebben we niet”, hoor ik in Mode d’Emploi, een Haagse jeans-speciaalzaak waar de broeken tot het plafond reiken. „Het is allemaal skinny, skinny, skinny. Deze zomer ook, alles skinny.” „Maar in Hello! magazine...”, stamel ik nog. Zinloos. Zelfs de enige mannelijke verkoper hier draagt een broek zo skinny dat hij hem vanmorgen niet voorbij zijn heupen kreeg: ik zie zijn gehele, groen-witgestreepte onderbroek. En dat is expres. „Hij komt een keer terug, hoor, de wijde pijp!”, roep ik nog voordat ik de winkel verlaat, maar ik klink en word bekeken als een gestoorde.

Aaron, bedrijfsleider van jeanswinkel Lucky Brand in Amsterdam, begrijpt me beter. „We dachten dat dat skinny allang weer weg zou zijn”, zegt hij. „Maar de vraag ernaar is nog steeds heel groot, vooral bij vrouwen.” Aarons vriendin draagt ze graag, maar niet aldoor. Aaron zelf moet er niet aan denken. In zijn zaak houdt hij daarom ook de wijde jeans in ere. „Spijkerbroeken zijn heel persoonlijk”, zegt hij. „We hebben hier altijd voor elk wat wils.”

Maar op straat heerst voorlopig de skinny jeans. Kate Moss was vorig jaar kennelijk zelfs voor zichzelf te trendy. Op de meest recente foto’s brengt ze haar vriendje Pete Doherty naar de afkickkliniek in een broek die... nou ja, een broek kun je het niet eens noemen, het is een maillot van spijkerstof. „Volgens mij wordt dat hartstikke zweterig, als het straks weer warm wordt buiten”, had Aaron nog gezegd. Ja Aaron, dat wordt het.

    • Sandra Heerma van Voss