‘We hebben samen zes rekeningen’

Joost van Bruggen (23) werkt fulltime als programmeur bij IT-bedrijf Quinity en heeft onlangs een appartement gekocht met zijn vriendin.Bruto maandinkomen: 2.400 euroNetto-inkomen: 1.700 euroHypotheek: 800 euro brutoHuur: 240 euro, inclusiefAuto: 200 euro, inclusiefBoodschappen: 300 euroKleding: circa 150 euro

Waarom betaal je huur én hypotheek?

„Ik woon nu nog met mijn vriendin in een studentenhuis in Baarn. We betalen 240 euro voor onze kamer van 35 vierkante meter. Badkamer en keuken delen we met anderen. Onlangs hebben we een appartement gekocht in Utrecht, voor 218.000 euro. Daarvoor betalen we nu een hypotheek van 800 euro bruto, maar dat wordt in maart, als het appartement klaar is en we het hele bedrag op het bouwdepot gebruiken, 1.150 euro bruto per maand. Die huur en hypotheek betalen we van onze gezamenlijke rekening, waar ik 1.000 euro per maand naar overmaak, en mijn vriendin 800 euro.”

Hebben jullie meer kosten voor het nieuwe huis, naast de hypotheek?

„Ja, we hebben inmiddels al 15.000 à 20.000 euro uitgegeven aan banken, stoelen, tafels, gordijnen, de vloer en apparaten als de wasmachine. Van de ouders van mijn vriendin hebben we geld gekregen voor meubels en we hadden allebei al gespaard. Mijn ouders hebben me aardig gesponsord tijdens mijn studie natuurkunde, waardoor ik het verdiende geld van bijbaantjes tijdens mijn middelbareschoolperiode nooit hoefde te gebruiken. Ook de 500 euro van mijn oom bij mijn eindexamen en de 500 euro van mijn opa en oma voor mijn afstuderen staan nog op de spaarrekening. Op onze zesde rekening staat geld dat we hebben teruggekregen van de Belastingdienst. Die hebben we daarvoor speciaal geopend. Geldzorgen heb ik nooit gehad, nee.”

Heb je onderhandeld over je salaris?

„Nee, over de 2.100 euro die mij in het begin, vijf maanden geleden, werd aangeboden, heb ik niet onderhandeld. Ik heb wel, toen een studiegenoot van mij er ook kwam werken en 100 euro bruto meer verdiende, gevraagd of ik dat dan ook mocht. Op 1 november werd het startsalaris verhoogd naar 2.400 euro, wegens de aantrekkende IT-markt. Mensen die er toen net werkten, zoals ik, kregen ook 2.400 euro. Daarnaast betaalt de baas sinds de oprichting in 2000 een winstuitkering, is er een pensioenregeling, krijgen we standaard een ov-kaart, is er vakantiegeld, een loyaliteitsbonus vanaf drie jaar dat je er werkt en krijg je een aanbrengpremie van 3.000 euro als je nieuwe mensen binnenbrengt.”

    • Marleen Luijt