Vrijgelaten Egyptische geestelijke wil Berlusconi aanklagen

Cairo/Rome. Een islamitische geestelijke, die in 2003 in Italië werd ontvoerd in een vermoedelijke CIA-operatie, wil de Italiaanse ex-premier Berlusconi aanklagen voor de schade die hij daarbij heeft opgelopen. Dat heeft hij gisteren via zijn advocaat laten weten. De Egyptische geestelijke Abu Omar is inmiddels door de Egyptische autoriteiten vrijgelaten en herenigd met zijn familie. Hij heeft eerder verklaard dat de CIA hem aan de Egyptische autoriteiten heeft overgedragen die hem zouden hebben gefolterd en verkracht. ”Hij gelooft dat de ontvoering zonder de goedkeuring van Berlusconi nooit zou hebben plaatsgehad”, aldus de advocaat van Abu Omar, Montasser al-Zayat. In Italië worden 25 vermeende CIA-agenten en verscheidene Italianen, onder wie de ontslagen chef van de inlichtingendienst, beschuldigd van betrokkenheid bij Abu Omars ontvoering.