Verdediging wil vrijspraak voor Hiddink

De advocaten van Guus Hiddink hebben gisteren vrijspraak gevraagd voor de voetbalcoach. De verdediging is van mening dat het bewijs van belastingfraude onwettig is verkregen.

De pleidooien van de raadslieden J. Leliveld en A. Verbruggen volgden op een eis van tien maanden onvoorwaardelijke celstraf die officier van justitie C. Loos vorige week voor de rechtbank van Den Bosch eiste tegen Hiddink. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de oud-trainer van PSV de Nederlandse belasting in 2002 en 2003 voor een bedrag van 1,4 miljoen ontdoken. Volgens zijn belastingaangiften zou Hiddink in het Belgische plaatsje Achel wonen, maar volgens de officier van justitie ging het hierbij om een „nepwoning”.

De belastende informatie tegen Hiddink kwam voort uit een strafrechtelijk onderzoek naar oud-PSV-directeur Fons Spooren. Uit telefoontaps bleek dat de huidige bondscoach van Rusland mogelijk belastingfraude wilde plegen. Aan de hand van die informatie is vervolgens een onderzoek begonnen. „Op dat moment had Hiddink echter nog geen belastingaangifte gedaan. Er was dus nog geen mogelijk strafbaar feit gepleegd”, stelde Leliveld in zijn pleidooi. „Bovendien was er destijds geen verdenking tegen Hiddink.”

Voorts stelde de verdediging dat Hiddink wel degelijk de intentie heeft gehad om in Achel te gaan wonen. Bovendien zouden de geraadpleegde deskundigen verklaard hebben dat hij fiscaal inwoner was van België. Dat hij nooit een nacht in de huurwoning sliep, zou niet relevant zijn. Daarnaast zou Hiddink in Nederland in de bewuste periode niet hebben beschikt ver een zogenoemd „duurzaam tehuis”. Oftewel een woning die permanent voor hem ter beschikking stond. Leliveld: „Dat hij niet vaak in Achel is geweest, had ook te maken met zijn zeer drukke agenda in die periode. In de maanden november en december van 2002 had hij maar twaalf dagen de mogelijkheid om in België te zijn. Daarvan was hij er vijf in Achel. Dat is een substantieel deel.”

De officier van justitie haalde vorige week in zijn requisitoir hard uit naar Hiddink. De voetbalcoach is volgens Loos van „een hoog voetstuk gevallen”. Hiddink zou volgens de officier de indruk wekken dat hij „boven de wet” staat. Leliveld: „Bepaalde elementen zijn enorm uitvergroot. Ook daar hebben wij onze twijfels bij.”

De rechter doet op 27 februari uitspraak.