Verborgen tbc in Russisch hospitaal

Rotterdam, 13 febr. In een ziekenhuis in de Russische stad Samara heeft 40 procent van de artsen en verplegers een verborgen besmetting met tuberculose. Zij zijn niet ziek en kunnen ook geen anderen infecteren, maar dat kan later wel gebeuren. Dokters die in de tuberculosedienst werkten, waren het vaakst besmet. Het onderzoek moet uitwijzen of het zin heeft om risicogroepen te screenen op latente tbc en hen vervolgens te behandelen. Een nadeel is dat het duur is. De studie, gisteren verschenen in PLoS Medicine, toont wel de waarde van de nieuwe interferon-gammatest voor zo`n screening. Die bloedtest is een alternatief voor de bekende mantouxtest. Die standaardtest is onbetrouwbaar na, in Rusland gebruikelijke, tbc-vaccinatie. Ook in Nederland is de interferon-gammatest in opkomst.