Supernova ontploft vaak vertraagd

Rotterdam, 13 febr. Bij ongeveer de helft van alle ontploffende sterren in het heelal vindt een soort vertraagde detonatie plaats. Dat concludeert Jelle de Plaa, van het Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek (SRON) in Utrecht, op grond van onderzoek aan grote verzamelingen sterrenstelsels. De Plaa is gisteren gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Het gas in zulke `clusters` is in de loop der tijd verrijkt met elementen van miljarden ontplofte sterren, ofwel supernova`s. De Plaa leidde uit waarnemingen met de Europese röntgensatelliet XMM Newton de samenstelling van het gas in 22 clusters af en ontdekte dat dit anderhalf maal zoveel calcium bevat als werd aangenomen. Geen enkel gangbaar supernovamodel kan dit verklaren. Het valt alleen te rijmen met een onlangs gesuggereerd model waarin de stervende ster nog even draalt alvorens uiteen te spatten.