Rubberen flubbers voor op je elektrische tandenborstel

‘Bezint eer u aan kamerbreed tapijt begint!!!’ Deze (ware) leus kwam ik tegen op de Huishoudbeurs. Hij hing boven bij een kraam met tapijttegels. De vrouwen op de Huishoudbeurs waren echter niet bezig om zich ergens op te bezinnen, en al helemaal niet op kamerbreed tapijt. Want de bezoeksters van de Huishoudbeurs waren stout. ‘Stout’ is dit jaar het thema van de beurs, en dat trok veel vrouwen. (Al trekt de Huishoudbeurs altijd veel vrouwen. Vroeger, toen het thema nog gewoon ‘WC-eend’ of ‘Afvoerputjes’ was, kwamen er ook busladingen op af.)

Vanwege het thema waren er een boel stoute artikelen te krijgen. Of eigenlijk: een boel vibrators. Overal waar je liep, werden er vibrators in je gezicht gedrukt. Was het niet vanuit de Christine le Duc-kraam, dan wel vanuit de Passie-kraam. En als het geen vibrators waren, dan waren het rubberen flubbers die je op je elektrische tandenborstel kon monteren om er een vibrator van te maken. Op een gegeven moment had ik zoveel vibrators gezien dat ik een Harpic Toilet Cleaner voor een vibrator aanzag.

De vrouwen op de beurs vonden het de normaalste zaak van de wereld. Ze probeerden de vibrators op elkaar uit (op elkaars hand, dat moet ik erbij vermelden) en kochten lingeriesetjes van Marlies Dekkers. Zelf heb ik nooit veel gezien in die Dekkers-couture – bh’s en strings met veel extra touwen eraan – maar de gemiddelde Nederlandse vrouw heeft er een enorme behoefte aan, zo bleek.

Gelukkig spotte ik ook nog enkele ‘noviteiten’ die niets met stout te maken hadden, zodat dat goede oude Huishoudbeursgevoel toch nog opkwam. Graag maak ik melding van de period undie: een onderbroek voor tijdens de menstruatie. Ook spotte ik de gourmetschaal: een piepklein schaaltje dat je aan een koffieschotel kunt klemmen om er koekjes op te leggen. En de bagflash, een lampje om te kijken wat er in de donkerste krochten van je handtas gebeurt. Over handtassen gesproken, op de beurs zag ik enkele middelbare mannen die de handtas van hun echtgenote droegen – de ontroerendste diersoort op aarde. Ook zij zorgden voor het ouderwetse beursgevoel.

Verder waren het enorme flessen lubricerende gel, geile schortjes en enge nylon lingerie die de beurs domineerden. Terwijl ik een lange rij zag ontstaan bij de stand waar Heleen van Royen haar boek Stout! ging signeren, bedacht ik zelf een noviteit. Stout is het nieuwe burgerlijk.

    • Aaf Brandt Corstius