Resultaat Crucell valt fors tegen

Biotechnologiebedrijf Crucell heeft beleggers onaangenaam verrast met tegenvallende resultaten. Het aandeel Crucell daalde vanochtend na de presentatie van de jaarcijfers met 7 procent.

Crucell maakte een verlies over het vierde kwartaal bekend van 24,9 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een kleine winst. Oorzaak was vooral een afschrijving van 30,4 miljoen euro. Het bedrijf heeft de ontwikkeling van een vaccin in Zwitserland moeten stopzetten en twee fabrieken moeten sluiten. Ook de omzet van Crucell viel volgens analisten tegen. Deze bedroeg in het vierde kwartaal 76 miljoen euro, terwijl zij op meer dan 80 miljoen hadden gerekend.

Over geheel 2006 leed Crucell 87,6 miljoen euro verlies, op een omzet van 140,9 miljoen euro. Zowel verlies als omzet was enkele malen hoger dan in het jaar ervoor. Door de overname van vaccinmaker Berna Biotech begin vorig jaar heeft Crucell nu een product in de verkoop. Tot 2006 haalde Crucell zijn inkomsten voornamelijk uit licentieovereenkomsten van zijn PerC6-technologie en subsidies.

Komend jaar verwacht Crucell voor het eerst een operationele winst te behalen, aldus topman Ronald Brus. Het bedrijf heeft nog bijna 160 miljoen euro in kas om zijn steeds duurder wordende onderzoek te financieren. In 2006 spendeerde het bedrijf 67,6 miljoen euro aan onderzoek en ontwikkeling. Door de overname van Berna heeft Crucell nu ook hoge kosten voor verkoop; deze bedroegen vorig jaar 47,2 miljoen euro.