Parijs zet witte fiets in tegen auto

De stad Parijs wil tot 2020 het autogebruik met veertig procent gaan terugdringen. De gemeenteraad heeft gisteren na maanden gesteggel ingestemd met dit plan, dat het vervoersgedrag in Parijs ingrijpend zal veranderen. Tenminste, als het standhoudt bij de volgende lokale verkiezingen, in 2008.

De rechtse oppositie is fel tegen de plannen van de socialistische burgemeester Bertrand Delanoë en de groene wethouder van Transport, Denis Baupin. Zij willen de uitstoot van broeikasgassen met zestig procent verlagen.

Delanoë beloofde dat beperkende maatregelen voor autogebruikers pas gaan gelden als alternatieve vervoersmiddelen zijn verbeterd. Meer tramlijnen, langere metrolijnen en een hogere frequentie moeten het openbaar vervoer met dertig procent doen groeien.

Al in de komende zomer moeten in Parijs 16.000 ‘witte fietsen’ gratis ter beschikking komen. De stad heeft al een contract gesloten met een exploitant van stadsmeubilair, dat echter aangevochten wordt door een concurrent. Tot 2010 krijgt Parijs er nog 140 kilometer fietspad bij, nadat het netwerk de afgelopen jaren al is uitgebreid tot 360 kilometer.

Delanoë en Baupin hebben het vervoersplan opgesteld in samenwerking met voorsteden en regionale autoriteiten. Van de bijna drie miljoen auto’s die dagelijks over de rondweg om Parijs rijden, is 95 procent op weg van en/of naar de banlieue.

Tolheffing zoals in Londen wordt niet overwogen. Wel gaat de maximumsnelheid omlaag en wordt het aantal rijstroken zowel op de rondweg als in de stad beperkt. De laaggelegen ‘snelkades’ langs de Seine gaan op termijn volgens het plan dicht voor auto’s.

Sinds 2001 is het wegverkeer in Parijs al teruggedrongen met 15 procent. Het aantal motoren en scooters stijgt sinds 1997 jaarlijks met vijf procent. Om de extra vervuiling daarvan tegen te gaan, voorziet het vervoersplan in de aanleg van laadstations voor elektrische scooters.

Rectificatie / Gerectificeerd

In Parijs zet witte fiets in tegen auto (13 februari, pagina 4) staat dat in Parijs 16.000 ‘ witte fietsen ’ beschikbaar komen. De gratis fietsen zijn er rood.