‘Orange Nederland te koop’

Orange Nederland, aanbieder van mobiele telefonie en internet, staat te koop. France Télécom heeft een zakenbank ingehuurd om voor zijn Nederlandse dochterbedrijf een koper te vinden. Dat melden verschillende media op basis van bronnen in de sector. Volgens een bericht in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zou de vraagprijs tussen de 1 en 1,5 miljard euro liggen.

Het bericht van een aanstaande verkoop komt niet als een verrassing. Verscheidene kenners van de telecomsector meldden al eerder dat France Télécom van Orange Nederland af zou willen, als een goed bod zich zou voordoen. Orange is in Nederland de kleinste aanbieder van mobiele telefonie, na KPN, Vodafone en Deutsche Telekom-dochter T-Mobile. De laatste jaren is Orange er niet in geslaagd zijn marktaandeel, dat rond de 11 procent schommelt, te verhogen, en het bedrijf is nog nooit winstgevend geweest. Zowel KPN als Telfort – voor het door KPN werd overgenomen – had eerder interesse voor het bedrijf, maar beide bedrijven vonden de vraagprijs (rond de 1 miljard euro voor de mobiele tak) te hoog.

Als mogelijke koper is Deutsche Telekom nu favoriet. KPN heeft sinds de overname van Telfort een marktaandeel van boven de 50 procent en zou Orange van de mededingingsautoriteiten waarschijnlijk niet mogen overnemen. Deutsche Telekom kan Orange Nederland samenvoegen met T-Mobile om zo een marktaandeel van rond 25 procent te verwerven, iets meer dan Vodafone. Ook private-equitypartijen worden als mogelijke koper van Orange genoemd.

De vraag is wat er met de internetactiviteiten van Orange – het voormalige Wanadoo – gebeurt. Afgelopen jaar heeft France Télécom Wanadoo en Orange samengevoegd. Mogelijk wil één koper beide activiteiten hebben. Anders moet het bedrijf weer worden opgesplitst zodat de divisies apart kunnen worden verkocht.