Middelbare scholen geven nog altijd te weinig lesuren

Rotterdam. Middelbare scholen geven nog altijd te weinig les, ondanks waarschuwingen van het ministerie van Onderwijs. Verbetert dat niet, dan kan dat gevolgen hebben voor hun bekostiging of hun licentie. Dat schreven minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) en staatssecretaris Bruins (Onderwijs, VVD) gisteren aan de Tweede Kamer. Uit een steekproef van de Inspectie van het Onderwijs van eind vorig jaar blijkt dat 14 van de 25 onderzochte scholen in de onderbouw niet de verplichte 1.040 lesuren geven. Wat de bewindslieden vooral zorgen baart, is de geringe vooruitgang die scholen lijken te vertonen. De steekproef richtte zich ook op het middelbaar beroepsonderwijs. Daar haalden 24 van de 25 opleidingen de norm van 850 uur. De wettelijke verplichting van 1.040 lesuren bestaat sinds voorjaar 2006. De Tweede Kamer besloot toen tot dat minimale aantal lesuren. Scholen protesteren al sinds die tijd tegen deze norm.