Iran verwerpt aantijging VS over inmenging Irak

Amerikaanse beschuldigingen dat Iran op het hoogste regeringsniveau achter de levering zit van toenemend verwoestende bommen aan shi’itische militanten in Irak, zijn gisteren met scepsis ontvangen.

De Iraanse president Ahmadinejad heeft de beschuldigingen gisteren verworpen als „de schuld voor eigen falen afschuiven op anderen”. In een zeldzaam interview met de Amerikaanse televisiezender ABC zei hij dat Iran niet bang is voor een Amerikaanse aanval. „Wij geloven dat er wijze mensen zijn in de Verenigde Staten die illegale acties zullen voorkomen”, aldus de Iraanse president. Daar voegde hij aan toe dat als Amerika toch aanvalt, het land zwaar zal worden gestraft.

Sceptische Democratische Congresleden zeiden dat de regering van president Bush voorzichtig moet zijn voor zij Iran ervan beschuldigt aan te zetten tot geweld tegen Amerikaanse militairen in Irak. Ron Wyden, lid van de Huiscommissie voor de inlichtingendiensten, zei dat „het gedram van de regering met Iran erg lijkt op het gedram indertijd met Irak. We zullen staan op rekening en verantwoording”.

De Amerikaanse shi’ietenexpert professor Juan Cole achtte het gisteren in zijn weblog onwaarschijnlijk dat zoveel Amerikaanse militairen zijn gesneuveld door toedoen van shi’ieten.

Hoge defensiefunctionarissen verklaarden zondag op een persbijeenkomst in Bagdad dat sinds juni 2004 meer dan 170 Amerikaanse militairen zijn gedood met uit Iran afkomstige wapens, bommen. In totaal zijn sinds juni 2004 2.306 Amerikaanse militairen in Irak gesneuveld, in overgrote meerderheid in sunnitische gebieden.

De Amerikaanse beschuldigingen komen op een moment dat de spanningen tussen Iran en de VS steeds verder oplopen. In december en januari pakte het Amerikaanse leger in Bagdad en Arbil verscheidene Iraniërs op die werden beschuldigd van het beramen van aanslagen in Irak. Half januari lekte uit dat president Bush het bevel had gegeven om een breed offensief te lanceren tegen Iraanse agenten in Irak. (Reuters, AP, AFP)

Lees achtergronden over Irak en vertalingen uit Arabische kranten op: www.juancole.com nrc.commentaar op pagina 9