Insecten in Hollywood

Morgen spreekt prof. Marcel Dicke (Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit) over insecten in de film (met filmfragmenten) in de lezingenserie Insecten en Maatschappij.

„Of ik nu een boek lees, in een museum ben of in de bioscoop zit, overal zie ik insecten”, zegt de Wageningse entomoloog Marcel Dicke. „Insecten worden in films veel gebruikt, soms onopvallend, soms overduidelijk. In de thriller The Silence of the Lambs vormt het insect zelfs de sleutel tot de plot.”

Die film leek mij nogal eng.

Dicke: „Er is een reeks jonge vrouwen vermoord. Ze blijken elk een pop van een doodshoofdvlinder in hun keel te hebben, als symbool van de metamorfose die de moordenaar – een gefrustreerde transseksueel, die voor een operatie is geweigerd – wilde maken. Door zich in de afgestripte huiden van zijn slachtoffers te hullen, hoopte hij alsnog vrouw te worden.”

Worden insecten op het witte doek langzaam sympathieker?

„Nou, nee. Elk jaar verschijnen wel een paar insectenhorrorfilms, als variaties op dezelfde weinig interessante plot. Een lieflijk landleven wordt verstoord door de komst van enge insecten in grote aantallen of met enorme afmetingen en dat eindigt dan in totale chaos. Zo worden insecten gebruikt om mensen angst aan te jagen. En dat vind ik jammer!”

U staat voor het insect?

„Natuurlijk! Een mooie film is Angels and Insects. Die speelt eind negentiende eeuw in een landhuis, waar een rijke Britse familie een entomoloog of insectkundige in dienst neemt. De moeder van het huis beweegt niet veel, zij eet voornamelijk taartjes, die door bedienden naar binnen worden geschoven, alsof zij een soort mierenkoningin is. Zo zijn er allerlei mooie parallellen tussen de levens van mensen en insecten. Overigens zijn entomologen in films meestal geen superhelden. Ze lopen vaak nogal wereldvreemd, ongeschoren en onaangepast rond, zoals trouwens de meeste wetenschappers in Hollywood.”

Ten onrechte?

„Ach, er loopt er wel eens zo eentje tussen, maar zie je dat in andere beroepen ook niet?”

Prof. Marcel Dicke spreekt morgen om 20.00 uur in de Aula, Gen. Foulkesweg 1a, Wageningen. Zie ook: www.ent.wur.nl/NL/Insecten+en+Maatschappij

Rectificatie / Gerectificeerd

Bij het stukje Insecten in Hollywood in de rubriek ‘lezing’ (13 februari, pagina 22) ontbrak de auteursnaam. De auteur is Marion de Boo.