India mag van de Wereldbank dam in Kashmir voltooien

De Wereldbank heeft India gisteren toestemming gegeven voor de bouw van een hydro-elektrische dam in de omstreden regio Kashmir. Daarmee moet een einde komen aan een vijftien jaar durend conflict met Pakistan, dat bezwaren had tegen de dam.

De 144,5 meter hoge Baglihar-dam in de Chenab-rivier moet bijdragen in de energievoorziening van het economisch snel groeiende India. Pakistan heeft sinds 1992 bezwaren gemaakt tegen het project in het Indiase deel van Kashmir, omdat dit tot watertekorten zou leiden voor de landbouw in het Pakistaanse Punjab. Islamabad achtte het project strijdig met het Indus Waterverdrag uit 1960, waarin de waterrechten over zes rivieren tussen India en Pakistan werden verdeeld. Volgens dat verdrag mag India energie opwekken met water uit de Indus (waarin de Chenab uitstroomt), zolang dit de stroom van de rivier in Pakistan niet aantast.

Het gisteren in Bern gepresenteerde rapport van Raymond Lafitte, hoogleraar aan het Federale Instituut voor Technologie in Lausanne, is door beide landen als een overwinning binnengehaald. „India’s standpunt is volledig gehandhaafd. Het ontwerp van de dam blijft intact. We zijn erg tevreden over het rapport”, reageerde de Indiase minister voor Waterzaken Saifuddin Soz. En hoewel een aantal bezwaren van Pakistan niet is gehonoreerd, is ook dat land tevreden. „Moreel gezien zijn ze [India, red.] gebonden. Ze moeten het besluit respecteren”, zei de Pakistaanse minister voor Energie en Water Liaqat Ali Jatoi op een persconferentie in Islamabad.

Belangrijkste punt van winst voor Pakistan is dat India de hoogte van de dam met 1,5 meter moet verlagen. Volgens India is er in feite geen verlies geleden, omdat het daarmee al had ingestemd voordat Lafitte in 2005 zijn onderzoek begon. Pakistan zegt in drie van zijn vijf bezwaren gelijk te hebben gekregen. „De neutrale expert heeft duidelijk gezegd dat met het ontwerp het verdrag wordt geschonden”, aldus Jatoi. De Zwitser mag van de Wereldbank geen commentaar leveren op zijn rapport, dat niet openbaar is gemaakt.

De Wereldbank besloot tot het onderzoek toen onderhandelingen tussen India en Pakistan, die sinds 1947 ruziën om Kashmir, stukliepen en gevreesd werd dat de in 2004 begonnen vredesbesprekingen hierdoor in gevaar zouden komen. Beide landen beloofden vooraf zich bij de uitkomst te zullen neerleggen.

India begon in 2000 met de bouw van de Baglihar-dam en naar verwachting is hij eind dit jaar operationeel.

(AP, Reuters, AFP)