Glos vindt Airbus ook een Duits product

De Duitse minister van Economische Zaken, Michael Glos, heeft vandaag fel uitgehaald naar Airbus, waar een sanering ophanden is die vooral in Duitsland veel arbeidsplaatsen zou kunnen kosten. „Airbus is ook een Duits product en niet alleen Frans”, zei Glos voor de Duitse televisiezender ZDF, voorafgaand aan een ontmoeting met Louis Gallois, de Franse topman van Airbus.

Glos uitte dreigende taal: „Wij zijn de grootste militaire klant van EADS”, zei de minister. Hiermee suggereerde hij dat de regering in Berlijn militaire contracten zou kunnen opzeggen – EADS is het moederbedrijf van Airbus.

De bouw van Airbus-vliegtuigen is verdeeld over verscheidene Europese landen, met als zwaartepunten Frankrijk en Duitsland. Door te hoge kosten en problemen bij de productie van de superjumbo A380 moet Airbus bezuinigen. Hoewel de bedrijfstop in het Franse Toulouse geen details heeft gegeven over de herstructurering, vrezen de bonden en de Duitse regering dat de klappen in Hamburg, waar grote Airbus-fabrieken staan, het grootst zullen zijn. Minister Glos zei vandaag dat Duitsland niet „disproportioneel mag bloeden” voor de problemen bij Airbus en EADS.

De Duitse staat heeft geen belang in EADS, de Franse wel: 29,96 procent, samen met industriebedrijf Lagardère. Het Duitse concern DaimlerChrysler heeft 22,47 procent en het Spaanse staatsbedrijf Sepi 5,48 procent. De overige aandelen van het beursgenoteerde bedrijf zijn vrij verhandelbaar.