Gazprom’s Gazilla

godzilla.jpgDe linksliberale partij Jabloko is van de verkiezingslijst geschrapt in Sint Petersburg. Op een formaliteit: 0,4 procent foute handtekeningen teveel op hun lijst. Wij kennen onze beul, zegt lokale leider Rezin. Hij heeft een vete met gouverneur  Matvijenko, een politica met een kapsel als een Griekse strijdhelm.

Jabloko eist een refendum over de geplande moloch van St Petersburg, Gazprom-City: een bouwproject bekroond met een driehonderd meter hoge glazen peul aan de rand van het centrum. Petersburger Poetin, de powers that be (en ik) vinden dat verzet getuigen van overdreven conservatisme, hoewel het treurig is dat de macht nu juist het saaiste van de vijf ontwerpen koos. Zelfs deze was beter.

Gazprom-City had Jabloko electoraal de wind in de zeilen gegeven. Alsof. Het Kremlin bepaalt of je aan een verkiezing meedoet, laat staan hem wint! Jabloko mag zijn zonden overdenken en kan alleen hier een appeltje schillen met Gazprom’s Gazilla. (Druk op ‘natsjat’ en redt de skyline)

    • Coen van Zwol