EU komt regering Servië tegemoet

De Europese Unie is bereid de banden met Servië aan te halen in de hoop dat het land akkoord gaat met een gedeeltelijke onafhankelijkheid van Kosovo.

Na een lange discussie, waarbij de tegenstribbelende Nederlandse minister Bot de boventoon voerde, besloten de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese lidstaten gisteren de gesprekken met Servië over samenwerking met de EU onder voorwaarden te hervatten. De Unie schortte deze onderhandelingen vorig jaar op omdat Belgrado onvoldoende meewerkte aan het Joegoslavië-tribunaal.

De EU-ministers zeggen dat de gesprekken met Servië hervat kunnen worden op voorwaarde dat Belgrado „concrete en effectieve actie voor volledige medewerking met het Joegoslavië-tribunaal onderneemt”, aldus hun verklaring. Nu hoeft Servië dus slechts goede wil te tonen, vorig jaar werd er nog om concrete resultaten gevraagd. Het gaat om onderhandelingen over een zogeheten Stabilisatie- en associatieakkoord met de EU.

Vooral Italië heeft zich sterk gemaakt om Servië uit het isolement te halen. Minister Bot verweet na afloop de collega’s „niet voor hun principes te durven staan” en „heel snel toe te geven”. Bot had vooral meer steun verwacht van de Britten, „maar die hebben niets gezegd”, aldus de minister.

In Kosovo is gisteren minister van Binnenlandse Zaken Fatmir Rexhepi afgetreden. Hij trok consequenties uit de rellen van zaterdag, toen in Priština de politie slag leverde met demonstranten die de onmiddellijke onafhankelijkheid van Kosovo eisten. Twee betogers werden gedood. In een verklaring stelde Rexhepi een „morele verantwoordelijkheid” te voelen voor de dood van de twee.

De politie kwam gisteren in vijf steden in Kosovo in actie tegen de beweging Zelfbeschikking, die de betoging van zaterdag had georganiseerd. Bureaus werden doorzocht en documenten en computers in beslag genomen. Drie mensen werden gearresteerd. (VIP)