Duetten rond levensvragen

Scène uit ‘E27SD’ van Rafael Bonachela (Foto Robert Benschop) Benschop, Robert

Dans: Productiehuis Rotterdam: Private Peace van Piet Rogie. Dance Works Rotterdam: Duet Gallery. Inl: 010-4118110 of www.rotterdamseschouwburg.nl

Existentiële vragen over leven en liefde: choreograaf Piet Rogie stelt ze zonder ze te beantwoorden in Private Peace. De hoofdpersoon van het op band vertelde verhaal is een eilandbewoner, wiens huis en schip in vlammen opgingen. Met aangespoelde schoteltjes vormt hij woorden als river, lover of dust. In zijn eenzame universum dansen ook nog twee dwalende gasten, die net als de man introvert bewegen.

Sinds Rogie zijn rijkssubsidie verloor, heeft hij in zijn werk alle franje weggelaten. Bijna verbeten zoekt hij naar de zin van het bestaan. In Private Peace levert het soms beeldschone taferelen op van een man op zoek naar houvast, ondersteund door de melancholieke muziek van o.a. György Ligeti en György Kurtag. Maar net zo vaak is Private Peace theatraal zo hermetisch dat je bijna in slaap sukkelt. Iemand zou Rogie dramaturgisch bij de les moeten houden, want hij blijft een van Nederlands eigenzinnigste makers.

De Duet Gallery van Dance Works Rotterdam bevat naast ouder werk van Ton Simons (Little Ease), Dana Caspersen (Prelude 17) en Bruno Listopad (Corpo Pensante) één Nederlandse première: E27SD van Rafael Bonachela, oorspronkelijk uit 2004. Bonachela – die ook de choreografieën voor Kylie Minogue maakt – creëert in E27SD een eigenzinnige wereld. Twee dansers lijken na een avond stappen problemen te krijgen met hun herinnering. Zoals dronkenschap tijd en ruimte ontregelt, zo wil Bonachela het duet spannend maken door te ontregelen. Tekstflarden dienen als herinneringen, er klinkt harde synthesizermuziek en de dansers lijken verkleefd. Het is voorstelbaar dat je de wereld zo ervaart in een steegje bij de disco. Samen met de andere duetten maakt E27SD de dans in deze Duet Gallery tot een kwestie vol levensvragen.

    • Ingrid van Frankenhuyzen