Corruptie in China ‘ernstig’

Vorig jaar zijn 97.260 functionarissen van de communistische partij in China bestraft wegens corruptie. Ruim 80 procent nam steekpenningen aan of handelde anderszins in strijd met de financiële en economische gedragsregels van de partij. Dat heeft de partij vanochtend bekendgemaakt.

Volgens een hoge functionaris van de partijcommissie voor toezicht op discipline is het onmogelijk de wijdverspreide corruptie op korte termijn uit te roeien. „Corruptie blijft een ernstig probleem en de bestrijding ervan is een enorme taak.”

Afgelopen weekeinde kondigde premier Wen Jiabao een nieuwe campagne aan om de corruptie in het land te bestrijden. In China ontbreekt onafhankelijke rechtspraak. De autoriteiten nemen vaker toevlucht tot grootschalige campagnes om wetsovertreders te straffen en het grote publiek, inclusief partijleden, op te voeden.

Wen zei dat een aantal corruptiezaken waarbij hooggeplaatste functionarissen waren betrokken, „een zeer negatieve invloed hebben op de samenleving”.

(AP)