Brussel steekt ruim 750 miljoen euro in filmindustrie Europa

BRUSSEL. De Europese Unie heeft 755 miljoen euro beschikbaar voor steun aan de Europese filmindustrie, voor de komende zeven jaar. Bijna 65 procent van het totale budget is bestemd voor een bredere verspreiding van Europese films binnen Europa en in de rest van de wereld. Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gisteren bekendgemaakt. Het geld is ook bedoeld voor allerlei opleidingen in de filmindustrie - van scenarioschrijven tot financieel beheer - en voor promotie. Volgens de EU leidt steun vanuit Brussel tot extra particuliere investeringen in de sector. Bij eerdere subsidies leidde elke euro uit Brussel tot zes extra euro`s van particuliere investeerders. Elk jaar steunt de Europese Commissie driehonderd nieuwe Europese filmprojecten. De helft van de Europese films in de filmzalen wordt vertoond met de steun van de Commissie.