Alsjeblieft geen europudding

Actrice Halina Reijn is een van de Shooting Stars van het filmfestival in Berlijn.

Zij is daarmee een van de 28 aanstormende Europese filmtalenten.

David Dencik Foto Eric Vernazobres
David Dencik Foto Eric Vernazobres Vernazobres, Eric

Daar zitten ze dan. Met z’n allen lijken ze wel de complete cast van een nieuwe MTV real live soap. De Shooting Stars. Het is moeilijk te zeggen wat feller schittert: hun tanden of de flitslichten. Achtentwintig jonge acteurs en actrices zijn in Berlijn verzameld om als Shooting Stars 2007 aan de internationale filmwereld voorgesteld te worden. Onder hen Halina Reijn (1975), wereldberoemd in Nederland om haar theaterrollen voor onder andere De Trust/Theatercompagnie en tegenwoordig bij Toneelgroep Amsterdam, haar semi-autobiografische roman Prinsesje Nooitgenoeg en haar filmrollen in onder meer Zus & zo van Paula van der Oest, Alex van Warmerdams Grimm en onlangs Zwartboek van Paul Verhoeven. Binnenkort is ze te zien als albino in Blind, het regiedebuut van collega-actrice Tamar van den Dop. Onder anderen Fedja van Hûet, Tamar van den Dop, Mimoun Oaïssa gingen haar eerder voor als Shooting Star. De voornaamste tip die ze van hen meekreeg: „Blijf jezelf en maak plezier. Geniet van de feestjes en het gratis eten.”

Zondag stond ze nog op de planken in Tilburg en gisteren zat ze al aan het ontbijt met „ongeveer honderd casting directors”. Een speed-datesessie, zodat zoveel mogelijk mensen de gezichten van de aankomende sterren leren kennen. „Ze beginnen natuurlijk allemaal meteen over Zwartboek. Dat kennen ze allemaal. En dan vragen ze wat voor rollen je leuk vindt om te spelen. Casten is uiteindelijk toch een kwestie van of je past in het plaatje wat ze in hun hoofd hebben. Het is ook gewoon een beetje babbel de babbel. Ik geloof dat ik zoiets heb gebrabbeld dat ik het heel leuk vind om te transformeren, juist in Blind zoiets totaal anders spelen dan in Zwartboek. En ik heb gezegd dat Isabelle Hupert mijn grote voorbeeld is. Die werkt ook in verschillende Europese landen.”

Interessanter is het om al die jonge collega’s te leren kennen, denkt ze: „Dan ontdek je dat het voor iedereen op hetzelfde neerkomt. Dat iedereen dezelfde liefde voor het werken heeft, dezelfde angsten voor alles eromheen, dezelfde ergernissen en dezelfde dromen. Het zijn allemaal mensen die redelijk succesvol zijn in hun eigen land en in dezelfde leeftijdsgroep, zo tussen de 25 en de 35. Het is natuurlijk een heel afhankelijk beroep. Je bepaalt niet zelf wat voor rollen je speelt. Daarom was het ook heel interessant om te merken dat jongens uit IJsland en Estland, Gísli Örn Gardarsson en Rain Tolk, alles zelf doen: acteren, regisseren en produceren. Die dingen wil ik zelf ook doen.”

Of het Shooting Star zijn iets voor haar carrière zal betekenen, weet ze niet. „Het gaat meer om het promoten van de Europese film”, denkt ze. Ze hoopt dat er in de toekomst meer tussen de verschillende landen samengewerkt zal worden. „Niet dat het allemaal een soort europudding moet worden, maar je kunt nu eenmaal niet in één land genoeg budget vinden voor een film. Zwartboek was wat dat betreft een Europese film. Het is meer een financiële constructie. Uiteindelijk is er natuurlijk maar één verantwoordelijk voor het eindresultaat: de regisseur.”

Er zijn wel cultuurverschillen. Duitsland en Spanje, waar ze werkte aan respectievelijk Zwartboek en Grimm zijn veel professioneler dan Nederland, merkte ze: „In Nederland wil ook de chauffeur die je ’s ochtends thuis ophaalt eigenlijk regisseur worden. Die vraagt je onderweg of je in zijn volgende film wil spelen. In Spanje is de chauffeur gewoon chauffeur en die wil dat het beste doen.”

Als ze er straks in slaagt haar eigen boek Prinsesje Nooitgenoeg verfilmd te krijgen, zit ze zelf op de stoel van de casting director. Waar zal ze zelf op letten? „Uiteindelijk geloof ik heel erg in talent. Dat komt altijd bovendrijven. Ik heb natuurlijk makkelijk praten, want ik heb tot nu toe altijd werk gehad. Maar als ik straks ga casten, ga ik denk ik toch niet op zoek naar een bepaald type, naar iemand die binnen komt lopen en dat je daarvan denkt ‘die is het’. Ik wil wel dat iemand ook kan spelen. En wat dat dan is? Dat iemand een geheim heeft als je naar hem kijkt. Niet meteen alles prijsgeeft in z’n rol. En voor de rest is het een kwestie van techniek, ambacht, scholing en ervaring.”

Bekijk alle Shooting Stars 2007 via http://www.ideageneration.co.uk/PRESS%20OFFICE/SS07/SS07_MAINSET.htm

    • Dana Linssen