7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

ZouitdeZee

Den Haag, Hooikade 14Telefoon (070) 346 26 03keuken open 18.00-22.00u, zo-ma geslotenMediterraan, vis, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 37,50 euroCategorie: Romantisch

Coquilles met kreeftensaus om je bord bij af te likken en een uitstekende lobster, maken dat een avondje ZouitdeZee een echte aanrader is, en niet alleen voor bijzondere gelegenheden. De kok komt graag aan tafel zijn keukengeheimen toelichten. Geen visliefhebber? Geen probleem - ZouitdeZee serveert namelijk ook ZouitdeWei. Kortom: je komt hier superlatieven tekort.

goed | Gisteren heb ik me laten verrassen door het viergangenmenu. De rogvleugel met paprikasaus had helaas iets minder smaak, maar gelukkig werd dat goedgemaakt door het hoofdgerecht, een op zijn vel gebakken kabeljauwfilet op een bedje van paddestoelen. (12-01-2007 M. L. te Den Haag)

redelijk | Met vier mensen (vis) gegeten. Ons aller oordeel: goed eten, maar bepaald niet uitzonderlijk. Geen enkel gerecht sprong er echt uit en gezien de rekening zou dat wel verwacht mogen worden. (05-01-2007 J. de G. te Zoetermeer)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 POËZIECAFÉ

Dichter Nachoem M. Wijnberg

Amsterdam: De Balie. Tijd: 20.00u. Inl: www.debalie.nl; www.slaa.nl

Dichter Nachoem M. Wijnberg kreeg carte blanche om een literaire avond te maken en koos ervoor fragmenten uit zijn romans De Joden (1999) en De Opvolging (2005) te laten opvoeren door collega-dichters. Ook wilde hij graag de gedichten uit zijn laatste bundel Liedjes (2006) in een dichterlijke vertaling terughoren. Een aantal dichters draagt hun vertalingen (o.a. in het Fries, Afrikaans en Duits) voor en geven er een toelichting op. Met: Nachoem M. Wijnberg, Arjen Duinker, Erik Lindner, Martin Reints, Alfred Schaffer, Albertina Soepboer, Mustafa Stitou en Menno Wigman.

3 SUPER-8 FILM

John Porter = Super 8 Porter

Groningen: Vera Zienema. Aanvang: 20.00u. Entree: 4 euro. Inl: www.startingfromscratch.org

Starting from Scratch is een filmfestival dat nieuw en historisch werk vertoont uit een bonte verzameling Super-8, ‘found-footage’ en doe-het-zelf 16mm-films. Vanavond is John Porter uit Toronto, Canada te gast. Hij begon eind jaren ’60 met het maken van eigenzinnige films op Super-8, en is daar nooit mee opgehouden. Porter vertoont zijn films (de originelen) altijd zelf in de zaal en voorziet ze van commentaar. Om 21.30 uur: Starting from Scratch, The Remix, een verzamelprogramma met 16mm-shorts uit verschillende landen.

4 MUZIEK

The Datsuns + Dan Sartain

Nijmegen: Doornroosje. Aanvang: 20.30u. Inl: www.doornroosje.nl

De Nieuw-Zeelandse rockband The Datsuns is op tournee naar aanleiding van Smoke & Mirrors, hun derde volwaardige album. De groep is het schreeuwlawaai van MF From Hell voorbij en slaat nu haar muzikale vleugels uit met slidegitaren, zachte passages en op de cd zelfs een gospelkoor. In het voorprogramma staat de 24-jarige Dan Sartain uit het zuiden van de Verenigde Staten. Hij maakt een soort van akoestische punk met surf-, rockabilly-, blues- en garagerockinvloeden.

5 DISCUSSIE

De Kunst en het Kruis

Utrecht: Lutherse kerk. Aanvang: 20.00u. Inl: www.tumultdebat.nl

Track 030 is een ‘reizend cultureel circus’ op zoek naar de relatie tot de politiek, de economie en de wetenschap. Een panel uit het culturele veld bespreekt vanavond de vraag: hoe belangrijk is het Christelijke gedachtengoed voor de kunst? Presentatie: Ruben van Gogh, met o.a. Paul Feld, Harmjan Vedder, Kostana Banovic, Nicolette Bartelink. Verder een column door Danielle Arets, een monoloog uit Forza Nero door Carla Hardy, en een film van Kostana Banovic.

6 LEZING

Midas Dekkers over lichamelijke opvoeding.

Utrecht: Aula van het Academiegebouw, Domplein 29. Aanvang: 20.00u. Inl: www.sg.uu.nl

Bioloog en publicist Midas Dekkers geeft een lezing in het kader van het programma Schatjes en Supernannies. De opvoeding als spiegel van de beschaving, waarin sociale wetenschappers een beeld geven van de opvoeding in historisch en cultureel perspectief. Dekkers stelt dat we te geobsedeerd zijn door lichamelijke opvoeding. De negen avonden in deze lezingenreeks beslaan, naast een lezing, ook een groepsdiscussie onder leiding van prof. dr. Willem Koops, dr. Bas Levering en prof. dr. Micha de Winter.

7 MUZIEK

The Soulbop Band

Amsterdam: Melkweg. Aanvang: 21.00u. Inl: www.melkweg.nl

Jazzmusici Bill Evans (saxofoon) en Randy Brecker (trompet/flugelhorn) besloten in 2003 de handen ineen te slaan. Dit leidde tot de oprichting van The Soulbop Band: een sixtet dat een mix maakt van soul, (be)bop en eigentijdse jazzmuziek. Toen de band samen met gitarist Hiram Bullock op tournee ging, bleek deze combinatie zo succesvol dat tijdens de tournee ook direct een live-album werd opgenomen. Vanavond staat de all-star jazzgroep in de Melkweg.