Zweeds skifenomeen Pärson heerst op WK

Anja Pärson is eerste vrouwelijke wereldkampioen op alle alpine-onderdelen.

Bij de mannen won de Noor Aksel Lund Svindal een gouden medaille.

Anja Pärson viert haar overwinning op het onderdeel afdaling. In totaal won zij drie keer goud in Are. Foto AP Anja Paerson of Sweden celebrates after winning the gold medal in the Women's Downhill, at the World Alpine Ski Championships in Are, Sweden, Sunday, Feb. 11, 2007. (AP Photo/Sergey Ponomarev) Associated Press

Anja Pärson heeft gisteren de wereldtitel afdaling bij de vrouwen gewonnen in het Zweedse Are. Pärson bleef in haar vaderland de Amerikaanse Lindsey Kildow viertiende van een seconde voor. Het brons ging naar de Oostenrijkse Nicole Hosp.

Het was de derde titel voor Pärson tijdens de wereldkampioenschappen. Eerder deze week won de Zweedse ook al de Super-G en de supercombinatie. De titel leverde Pärson twee records op. De Zweedse is de eerste vrouw die wereldkampioen is geworden op alle alpine-onderdelen. Ook evenaarde ze de prestatie van de Kroatische Janica Kostelic, die in 2005 ook drie disciplines won in het Italiaanse Bormio. „Het was een van mijn slechtste races deze week”, zei de 25-jarige Pärson na afloop van de wedstrijd. „Maar winnen na zo’n gevecht geeft een goed gevoel.”

Bij de mannen behaalde Aksel Lund Svindal als eerste Noor in de geschiedenis een gouden medaille op het onderdeel afdaling. De 24-jarige Noor rondde op het koningsnummer alle poortjes in een tijd van 1.44,68. De Canadees Jan Hudec eindigde als tweede, nadat hij lange tijd aan de leiding was gegaan, voor de 38-jarige Zweed Patrick Järbyn.

De afdaling bij de mannen stond op het programma voor zaterdagmiddag, maar als gevolg van de mist werd de wedstrijd verplaatst naar zondag. Nadat een groot deel van de 48 deelnemers de 2.922 meter lange afdaling al had voltooid, werd de wedstrijd opnieuw stilgelegd.

Svindal hield na een foutloze afdaling 72 honderdste van een seconde voorsprong op Hudec. De Canadees, die nog nooit een medaille op een groot toernooi had gewonnen, was net als nummer drie Järbyn vroeg gestart. Veel favorieten gingen op de Olympiapiste in de fout, waardoor Hudec en Järbyn op kop bleven tot Svindal zijn winnende afdaling maakte.

De Amerikaan Bode Miller, regerend kampioen op de afdaling, stelde teleur met een zevende plaats. Daarbij moet worden aangetekend dat hij in het tweede deel van de afdaling werd gehinderd door mist. In het eerste deel was hij sneller dan Svindal. Ook de Oostenrijkse skiërs vielen tegen. Voor het eerst in tien jaar eindigde er geen Oostenrijker op het podium.

Svindal treedt in de voetsporen van de Noor Birger Ruud, die in 1936 in Garmisch-Partenkirchen de eerste olympisch kampioen op de afdaling werd. Zelfs de Noorse skihelden Lasse Kjus en Kjetil Andre Aamodt waren er nooit in geslaagd de wereldtitel op de afdaling te winnen.